Πέρασε κατά πλειοψηφία μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

πέρασε-κατά-πλειοψηφία-μόνο-με-τις-ψήφ-1238327

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο

Με την στήριξη αποκλειστικά των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Υπερ του νομοθετήματος τάχθηκαν «γαλάζιοι» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 158 ψήφισαν υπέρ, και 142 κατά.

Προηγήθηκε μία 3ήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, με βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Την ίδια στιγμή έξω από κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξάγγειλαν τα συνδικάτα.

Η πολιτική κόντρα κορυφώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον σύγχρονο χαρακτήρα του νομοθετήματος κάνοντας έντονη κριτική στον συνδικαλισμό και τον τρόπο που ασκείται στην χώρα.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ εγκαλώντας την κυβέρνηση για μίσος απέναντι σε κάθε συλλογική διαδικασία και την νεολαία. Μάλιστα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας.

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Οι διατάξεις που προκάλεσαν πολεμική

Το νομοθέτημα αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες και προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας στις 10 ώρες ημερησίως (κατόπιν συνεννόησης εργοδότη και εργαζόμενου) μέτρα που δέχθηκαν σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Επίσης, πλέον δεν προβλέπεται επαναπρόσληψη εργαζόμενου ακόμα και αν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης απλά θα αυξάνεται το ποσό της αποζημίωσης. Και αυτό το μέτρο δέχθηκε πολύ μεγάλη κριτική.

Ενισχύεται, τέλος, ο θεσμός των ατομικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που σαφώς αποδυναμώνει τον εργαζόμενο αφού η σχέση που τον συνδέει με τον εργοδότη εκ φύσεως δεν είναι ισότιμη.

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία όμως είχε προβλεφθεί και σε αντίστοιχο νομοθέτημα του 2011 χωρίς όμως να ισχύσει και στην πράξη. Μένει να δούμε αν αυτό συμβεί τώρα και σε ποια έκταση καθώς είναι δεδομένο ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν το know how να το εφαρμόσουν.

Χατζηδάκης: Περιμένουμε εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει.

Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

One thought on “Πέρασε κατά πλειοψηφία μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

  1. Αυτούς ψηφίσατε, αυτοί σας αξίζουν!
    Ο ανέμελος, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πει κάτι στον κόσμο που να μην του το έχουν γράψει, ο Χατζηπα@#%$ας κλαψωμ@$#&δης και το υπόλοιπο καραγκιοζιλίκη του κυβερνώντος κόμματος (άλλα ονόματα όχι, είναι πρωί και μου έρχετε αναγούλα). Όσο για τους άλλους, αν ήταν καλύτεροι δεν είχαμε τον ανέμελο. Όποτε δεν υπάρχει μέλλον ούτε σωτηρία για αυτόν τον τόπο.
    Να δω τι θα πείτε στα παιδιά σας μεθαύριο που θα βγουν για δουλειά!

    Αυτά κυρίες και κύριοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook