Σημανδηράκης: «Παράνομη και ανήθικη» η απόφαση της Εκκλησίας για το οικόπεδο στον Αγ. Ονούφριο – Δεν μπορεί να προχωρήσει

σημανδηράκης-παράνομη-και-ανήθικη-1528328

Στην επαναδιεκδίκηση του οικοπέδου στον Αγ. Ονούφριο για την επέκταση του δημοτικού σχολείου επανέρχεται ο Δήμος Χανίων μετά την υπαναχώρηση της τοπικής εκκλησίας από την αρχική παραχώρηση και τα σχέδια εκποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε: «Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει αξία να γίνει γνωστό για ένα και μόνο λόγο. Για να δείξει ότι κάποιες επιλογές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτή η απόφαση είναι παράνομη και ανήθικη: Παράνομο σημαίνει να προβαίνεις σε πώληση ενός ακινήτου που έχεις παραχωρήσει με εκκλησιαστική και πολιτική απόφαση. Γιατί το συγκεκριμένο ακίνητο έχει παραχωρηθεί για να γίνει επέκταση του δημοτικού σχολείου. Μιλάμε για ένα ακίνητο 35 στρεμμάτων, το οποίο περικλείει το σχολείο.

Πώς γίνεται λοιπόν η εκκλησία, όταν ήταν εφημέριος ο παπά Δημήτρης ο Αλεξανδράκης, να παίρνει απόφαση να το παραχωρήσει και η απόφαση να εγκρίνεται από μητροπολιτικό συμβούλιο; Και τώρα να μπαίνει πωλητήριο; Αυτά που λέω είναι απόλυτα τεκμηριωμένα» σημείωσε: «Δεν μπορείς ένα ακίνητο που προορίζεται να γίνει σχολείο να το πουλάς για τουριστική εκμετάλλευση. Εκεί μπαίνει η ηθική διάσταση του πράγματος».

«Είδαμε μια αδιάλλακτη στάση από τη μεριά της Εκκλησίας. Και εκεί πήρα την απόφαση ότι πρέπει να ενημερώσω τις παρατάξεις, ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες. Με έναν κοινό στόχο, να φτιαχτεί το σχολείο εκεί, όπως ήθελε η διαθέτιδα» προσέθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

 150.000 ευρώ τα 35 στρέμματα;

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε πως η αγοραπωλησία βρισκόταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο και όχι σε επίπεδο διερεύνησης, όπως υποστηρίχθηκε από το τωρινό εκκλησιαστικό συμβούλιο:

«Γιατί βλέποντας την ανακοίνωση του Νικηφόρου Εικοσιδέκα, γράφει ότι «εμείς απλά διερευνήσαμε το αγοραστικό ενδιαφέρον» ενώ έχουμε στην διάθεσή μας συγκεκριμένα έγγραφα. (…) Συζητάμε για 150.000 ευρώ τα 35 στρέμματα στον Αγ. Ονούφριο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε στείλει εγγράφως μην προχωρήσετε σε πώληση και ο Πρωτοσύγκελος προχώρησε. Συζητάμε ότι μέσα στα 35 αυτά στρέμματα είναι και ο δρόμος που οδηγεί στο σχολείο!» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

« Στην επιστολή του, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, αναφέρει ότι «εμείς τελικά δεν το παραχωρήσαμε γιατί ο Δήμος δεν ήθελε μόνο την χρήση αλλά και την κυριότητα. Και αμέσως μετά τι κάνει; Βάζει πωλητήριο. Θέλω να μάθω τη λογική του Πρωτοσύγκελου. Γιατί μιλάμε για μια διαδικασία παράνομη, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να ολοκληρωθεί»

«Τιμώ το ράσο – Ο Σεβασμιώτατος να ελέγξει το περιβάλλον του»

«Πιστεύω ότι η εκκλησία θα υπαναχωρήσει, θα αναθεωρήσει την στάση της και θα δοθεί λύση» σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης, καλώντας τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου να μείνει πιστός στην στάση του προηγούμενου εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Όσον αφορά την ένταση που δημιουργείται μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, τόνισε:

«Τιμώ το ράσο. Προέρχομαι από εκκλησιαστική οικογένεια. Αλλά όταν χρειάζεται μπορώ χωρίς φόβο να μιλώ στον κόσμο γι’ αυτό που βελτιώνει το μέλλον του. Η Εκκλησία είναι η κοινωνία, όχι ορισμένοι ρασοφόροι. Καλώ δημόσια τον Σεβασμιότατο να πάρει τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Να πάμε μαζί να φτιάξουμε το σχολείο. Και -τολμώ να πω- να ελέγξει επιτέλους το περιβάλλον του» ανέφερε.

Τι ζητά ο Δήμος Χανίων

Αυτό που ζητούν οι δημοτικές παρατάξεις, όπως προέκυψε από την κοινή συνάντηση των επικεφαλής, είναι τα εξής τρία πράγματα:

  • Την διακοπή κάθε ενέργειας πώλησης.
  • Να διερευνηθούν οι ενέργειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του Πρωτοσυγκέλου, όπως κάθε ανθρώπου που διαχειρίζεται ξένη περιουσία.
  • Την παραχώρηση των ακινήτων στον Δήμο για κοινωφελείς χρήσεις μαζί με την Εκκλησία.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Σημανδηράκης: «Παράνομη και ανήθικη» η απόφαση της Εκκλησίας για το οικόπεδο στον Αγ. Ονούφριο – Δεν μπορεί να προχωρήσει

  1. Δήμαρχε Χανίων,
    τους χαρακτηρισμούς σου εναντίον λειτουργών της τοπικής Εκκλησίας μας να τους κάνεις αφού πρώτα αρθρώσεις λόγο για το παραθρησκευτικό γκράφιτι «θρόνος του θηρίου» που σχεδιάστηκε σε σχολείο,
    στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου, από μέλη του «πολιτιστικού» συλλόγου του οποίου εσύ ήσουν ιδρυτικό μέλος
    και Γενικός Γραμματέας του.

    Όσοι δεν γνωρίζουν σχετικά να googl-άρουν: ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

    1. «Λειτουργούς». Πλάκα έχετε. Εγώ πάντως το γκούγκλαρα, δεν βρήκα κάτι μεμπτό στο γκράφιτι. Αν μέσα σε όλο το μπάχαλο ασυδοσίας και ακρίβειας που βιώνουμε εσάς σας ενόχλησε αυτό, μάλλον επιδίδεστε σε κυνήγι μαγισσών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook