Παπαδεράκης: Σχεδιάζεται κι άλλη «Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή» της Περιφέρειας Κρήτης – Πώς θα γίνουν οι ενστάσεις για την υφιστάμενη

παπαδεράκης-σχεδιάζεται-κι-άλλη-μη-ε-1190567

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης. Ο κ. Παπαδεράκης έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει νέο πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολης, το οποίο θα έχει διαφορετικά κριτήρια από το προηγούμενο:

«Σχεδιάζουμε επόμενη αντίστοιχη δράση και πιστεύω ότι θα βρεθούν οι πόροι γι’ αυτό, με κάπως διαφορετικά κριτήρια. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση και πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά χρειάζεται κεντρική χρηματοδότηση, γιατί αλλιώς θα πρέπει τα χρήματα να αφαιρεθούν από το ΠΕΠ και αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί το επόμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το επόμενο ΕΣΠΑ για την Κρήτη είναι περίπου 550 εκατομμύρια. Αν ξεκινήσουμε με 200 λιγότερα – γιατί για εκεί πάει η δουλειά – θα υπάρχει πρόβλημα για την ανάπτυξη της περιφέρειας.»

Ο Χανιώτης αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις ενστάσεις για το ήδη υπάρχον πρόγραμμα:

Η διαδικασία των  ενστάσεων ξεκινάει μάλλον στις 24 Μαρτίου και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Περιφερειακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρπέπει να παρακολουθούν την ιστοσελίδα της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Κρήτης και εκεί θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία. Η προθεσμία θα είναι πέντε μέρες, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση. Εκείνο που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε είναι πως η Περιφέρεια Κρήτης θα καλύψει οποιοδήποτε επιπλέον ποσό από τις ενστάσεις που θα γίνουν δεκτές.

Πολλοί νομίζουν ότι εμείς δεν θα βάλουμε άλλα λεφτα και θα απορρίψουμε όλες τις ενστάσεις, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν πάμε με αυτή τη λογική και είναι απόφαση του Περιφερειάρχη. Οι ενστάσεις θα αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατό ευνοϊκότερο τρόπο, στα πλαίσια όμως της πρόσκλησης του προγράμματος και του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο κ. Παπαδεράκης παραδέχθηκε ότι στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει διαφορετικά κριτήρια, τόνισε όμως ότι αυτά εγκρίθηκαν από υπουργείο Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αντιστοιχούν στη δομή της οικκονομίας της Κρήτης:

«Το κριτήριο ήταν η απώλεια τζίρου και στόχος ήταν να καλυφθεί ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων. Ήταν λογικό οι επιχειρήσεις που είχαν μεγάλα λειτουργικά κόστη να έχουν μια πρόκριση στη βαθμολογία. Στην Κρήτη το 50% των επιχειρήσεων έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό και αυτό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του προγράμματος.
Από τις 2377 επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν, οι 2090 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους. Και 280 ήταν μικρές, δηλαδή μέχρι 50 εργαζόμενους. Το 55% ήταν καταλύματα, 10%  ήταν υπηρεσίες εστίασης και το 35% ήταν όλες οι υπόλοιπες. Και αυτό αντιστοιχεί στη δομή της οικονομίας του νησιού«, υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Τέλος, ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε και στις δράσεις της Περιφέρειας για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας:

«Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ο τρίτος τομέας, μετά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό. Σε άλλες χώρες αποτελεί μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, στη Γαλλία ξεπερνάει το 10%. Στην Ελλάδα είναι μόλις 1,5%. Είναι μια άλλου τύπου οργάνωση και δραστηριότητα των επιχειρήσεως. Πρόκειται για συνεργατικές μορφές συνεταιρισμών που έχουν δραστηριότητες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η έρευνα, ο αγροτικός τομέας, η υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδως και άλλες.

Θέλουμε να το αναπτύξουμε σε επίπεδο Περιφέρειας, εκπαιδεύοντας αρχικά τους ανθρώπους στον τρόπο λειτουργίας αυτών των οργανώσεων, που είναι ουσιαστικά νέου τύπου συνεταιρισμοί. Κάνουμε λοιπόν τώρα το αντίστοιχο σεμινάριο ενώ στο επόμενο ΕΣΠΑ θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών συνεταιρισμών.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook