Πανσέληνος Μαρτίου 2023: Απόψε το ολόγιομο φεγγάρι με τα πολλά ονόματα

πανσέληνος-μαρτίου-2023-απόψε-το-ολόγιομ-1634206

Απόψε η πανσέληνος Μαρτίου 2023. Για πόσες μέρες θα φαίνεται πλήρες το φεγγάρι.

Απόψε, Τρίτη 7 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η πανσέληνος Μαρτίου 2023, γνωστή και ως «Φεγγάρι της Σαρακοστής» ή «Φεγγάρι του Σκουληκιού».

Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στον ουρανό κατά το ηλιοβασίλεμα (γύρω στις 18:25), για να απολαύσετε ένα όμορφο θέαμα, καθώς το φεγγάρι θα μοιάζει μεγαλύτερο και το χρώμα του θα είναι βαθύτερο.

Αν και, επίσημα, η πανσέληνος διαρκεί μονάχα μια μέρα, στην πραγματικότητα το φεγγάρι φαινόταν πλήρες από εχθές το βράδυ και θα συνεχίσει να μοιάζει με πανσέληνο και αύριο, το βράδυ της Τετάρτης δηλαδή.

Πανσέληνος Μαρτίου 2023: Το φεγγάρι με τα πολλά ονόματα

Όλες οι πανσέληνοι έχουν πολλά ονόματα, καθώς παίρνουν διάφορες ονομασίες από πολλές διαφορετικές φυλές ιθαγενών της Αμερικής.

Το πιο γνωστό όνομα της πανσελήνου του Μαρτίου είναι το «Φεγγάρι του Σκουληκιού», το οποίο προέρχεται από ένα είδος γαιοσκώληκα που κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς ο καιρός ζεσταίνει.

Ωστόσο, στην περίπτωση της συγκεκριμένης πανσελήνου, το ολόγιομο φεγγάρι δεν παίρνει το όνομά του μόνο από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η ονοματοδοσία του σχετίζεται και με το… Πάσχα.

Ειδικότερα, όταν η πανσέληνος του Μαρτίου πραγματοποιείται πριν την εαρινή ισημερία (20 Μαρτίου για το 2023) τότε ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ σε αντίθετη περίπτωση λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Μαρτίου:

Το Φεγγάρι του Γερακιού (φυλή Algonquin)

Το Φεγγάρι της Χήνας (φυλή Cree)

Το Φεγγάρι που επιστρέφουν τα Κοράκια (βόρεια φυλή Ojibwe)

Το Φεγγάρι του ισχυρού Αέρα (φυλή Pueblo)

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook