Πανικός στην Κύπρο από το σκάνδαλο του «χρυσού» διαβατηρίου – Ακυρώνονται τα δώρα στους μεγαλοεπενδυτές

πανικός-στην-κύπρο-από-το-σκάνδαλο-του-949294

Τουλάχιστον 26 περιπτώσεις «χρυσών» επενδυτών θα δουν τα διαβατήρια τους να ακυρώνονται, ενώ ολόκληρη η διαδικασία χορήγησης κυπριακών διαβατηρίων σε πολίτες τρίτων χωρών θα επανεξεταστεί προανήγγειλε η κυβέρνηση της Κύπρου μέσω του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Αφορμή για αυτό στάθηκε το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια που χορηγήθηκαν σε αμφιβόλου αξιοπιστίας επιχειρηματίες και διεθνώς καταζητούμενους οικονομικούς εγκληματίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πετρίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ακύρωση των διαβατηρίων 26 ατόμων, μετά την αποκάλυψη ότι ο καταζητούμενος Μαλαισιανός Χο Ταέκ Λόου που κατέκλεψε –σε «συνεργασία» με την Goldman Sachs- το επενδυτικό ταμείο 1MDB, έλαβε το 2015 διαβατήριο από τις κυπριακές Αρχές, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Low πήρε το διαβατήριο πριν αποκαλυφθεί ο ρόλος του στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης και ξεπλύματος χρήματος και κατηγορηθεί σχετικά.

Ο Λόου δεν είναι ο μόνος που φέρεται να έχει εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα αυτό. Προ μηνός έγινε γνωστό ότι συγγενείς και πολιτικοί φίλοι του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν επίσης είχαν λάβει κυπριακά διαβατήρια, στο πλαίσιο του ίδιου επενδυτικού προγράμματος.

Ο Χουν Σεν πριν από την αποκάλυψη που έγινε από το Reuters είχε αρνηθεί τις σχετικές κατηγορίες από την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι κοντινοί του άνθρωποι είχαν λάβει διαβατήρια από άλλες χώρες και ότι ζούσαν πλουσιοπάροχα εκτός Καμπότζης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι διαδικασίες για την ακύρωση των ύποπτων «χρυσών» διαβατηρίων έχουν ξεκινήσει, ενώ λαμβάνονται μέτρα και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook