Παναγιώτης Σημανδηράκης για Μαρκόπουλο: Τις αποφάσεις στην πόλη τις παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο | Video

παναγιώτης-σημανδηράκης-για-μαρκόπο-1707515

Χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας τοποθετήθηκε για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Όπως σημείωσε, στα σχέδια του Δήμου είναι να διαμορφωθεί ο χώρος σε Μητροπολιτικό Πάρκο, σημείο αναφοράς για τα Χανιά με χρήσεις αποκλειστικά αστικού πάρκου, χωρίς καθόλου νέα κτίσματα και με υπόγεια χωροθέτηση για πάρκινγκ. Μέχρι τότε, μέρος του χώρου θα δοθεί για πάρκινγκ, ώστε να ανακουφιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην αλλαγή που θα φέρει στην κυκλοφορία στην πόλη η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ενώ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση για εκτεταμένες αναπλάσεις σε πεζοδρόμια, προϋπολογισμού 4 εκ ευρω.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Για το θέμα του πρώην Στρατοπέδου, ζήτησε από τους πολίτες να τον εμπιστευτούν, παραπέμποντας σε ανάλογες φήμες που είχαν ακουστεί για το οικόπεδο ΑΒΕΑ και για τον Δημοτικό Κήπο, αποδείχτηκαν ανυπόστατες. «Η ίδια τοξική συζήτηση γίνεται και για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου (…) Περισσότερα από 30 χρόνια υπάρχει το αίτημα για παραχώρηση. Καταφέρνουμε μετά από τόσες διεκδικήσεις να αποκτήσει ο Δήμος όχι την χρήση αλλά την κυριότητα. Αντί να σταθούμε σ’ αυτό το θετικό γεγονός, βλέπουμε ότι η συζήτηση φτάνει στα άκρα» ανέφερε.

Παράλληλα επανέλαβε την διαβεβαίωση για κανένα νέο κτήριο στον χώρο, πέρα από τα μικρά υποστηρικτικά κτήρια. «Πράσινο, παιδικές χαρές, αναψυκτήριο» «Μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης στο 0,1,  πήραμε αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και παρόλα αυτά βγαίνει μια φωνή προς τα έξω ότι ο Δήμαρχος θέλει να τσιμεντώσει το πάρκο σημειώνοντας ότι δεν είναι επίκαιρο πια το σύνθημα «δέντρα όχι τσιμέντα»

Τρία χρόνια για την μελέτη

«Από κει και πέρα, δεν μπορούν να έρχονται κάποιοι μαξιμαλιστικά να λένε μηδέν θέσεις. Θα γίνει μια πολύ μεγάλη μελέτη, η οποία για να φτάσει στην υλοποίησή της θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει υπόγειες θέσεις στάθμευσης που δεν ενοχλούν κανέναν, τα τρία αυτά χρόνια τι θα κάνουμε; Θα το αφήσουμε κλειστό το πάρκο; Θα καθόμαστε να το κοιτάμε; Θα το ανοίξουμε χωρίς τη δυνατότητα να μπουν μέσα αυτοκίνητα για όποιον επιθυμεί να το επισκεφθεί; Πού θα αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όσοι θα το επισκέπτονται, θα επιβαρύνουν τη γειτονιά;

Η δουλειά του δημάρχου είναι να παίρνει αποφάσεις συνολικά. Υπάρχουν μεγάλοι χώροι μέχρι να διαμορφωθεί τελικά το πάρκο. Τις αποφάσεις στην πόλη τις παίρνει το δημοτικό συμβούλιο, όχι συγκεκριμένες ομάδες όσο δίκιο και αν έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν.» υπογράμμισε. 

Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για συμμετοχή στην μεγάλη γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων το Σάββατο στον χώρο του πρώην στρατοπέδου: «Θα μοιράσουμε 5 χιλ. γλαστράκια γιασεμί και 5 χιλ. γλαστράκια βουκαμβίλιας» ανέφερε καλώντας τους πολίτες « να έρθουν, να δουν από κοντά τι κρύβεται μέσα στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλο και κυρίως να χαρούμε, η πόλη κερδίζει.

Υπόγειο πάρκινγκ στο στάδιο: Όπως σημείωσε, ο Δήμος Χανίων είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού για τον συγκεκριμένο χώρο. «Θα μπει ως έργο προτεραιότητας στην επόμενη δημοτική θητεία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς το κατά πόσο θα διαταραχθεί η λειτουργία του Σταδίου. Δηλαδή πρέπει σε πρώτη φάση να παρθούν οι εγκρίσεις της αρχαιολογίας και μετά να προχωρήσει το έργο με τρόπο ώστε να συνεχίζεται η αθλητική δραστηριότητα.

Πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις στο κέντρο

«Τα Χανιά διαχρονικά είχαν ένα πολύ σοβαρό θέμα με την κίνηση, τα τελευταία χρόνια το κυκλοφοριακό μπαίνει όλο και περισσότερο στην ατζέντα και αυτό το εισπράττω κι εγώ ότι το σημαντικότερο ζήτημα αυτήν τη στιγμή για τους Χανιώτες είναι το κυκλοφοριακό, τα θέματα στάθμευσης, όλη αυτή δηλαδή η ρύθμιση της κυκλοφορίας που επιτρέπει η πόλη μας. Γιατί πριν ανοίξουμε αυτή τη μεγάλη συζήτηση πρέπει να δούμε τι έχει κάνει η πόλη για 4 δεκαετίες και όταν ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση θα αντιληφθούμε ότι ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν ούτε μπορούμε να περιμένουμε ότι θα λυθεί το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο ζωής όπως το παρελθόν (…)

Η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι να δημιουργήσουμε τεράστιους δρόμους ή τεράστιους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, το αντίθετο η λύση είναι η αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου, ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, μετακίνησης με τα πόδια κλπ» σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Πλέον τα Χανιά έχουν εγκρίνει μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο και από δω και πέρα οποιαδήποτε αλλαγή κάνουμε θα βασίζεται πάνω στο σχέδιο αυτό.

Ενδεικτικά ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο νέο  δημαρχείο στους Ιταλικούς Στρατώνες, νέες τεχνικές υπηρεσίες στο πρώην ΙΚΑ, στην πεζοδρόμηση της οδού Τζανακάκη και μονοδρόμηση των Α.Παπανδρέου και Ελ Βενιζέλου, αλλαγές οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

One thought on “Παναγιώτης Σημανδηράκης για Μαρκόπουλο: Τις αποφάσεις στην πόλη τις παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο | Video

  1. Μα μιλάτε κ. Δήμαρχε και αλλά κάνετε.. Κανετε εργασίες άνευ αδειών αι εγκρίσεων? Στο προσφατο δημοτικό Συμβούλιο αλλά ρώταγαν αλλά απαντουσατε και φυσικά όχι ξεκάθαρα. Σήμερα ο κ. Χαζιρακης έθεσε παραδειγμα ότι το ΔΣ δίνει άδειες σε καταστήματα που έχουν παραβασεις.. Άρα σαν να δεχόμαστε ότι κάνουμε τα στραβά μάτια…
    Τέλος, προσωρινο πάρκινγκ. Έως ποτε προσωρινο? 4 χρόνια λέτε για περιφερειακα παρκιγνκ και τίποτα.. Το προσωρινο θα είναι 5-6 χρόνια? Ώσπου να το συνηθίσουμε και να μείνει μόνιμα? Τέλος, τι πρόβλημα θα λυσει ακριβώς? Γιατί δε μας δίνετε στη δημοσιότητα την κυκλοφοριακή μελέτη που να το αποδεικνυει? Αν υπάρχει!! Σε μια γειτονιά ήδη φορτωμένη από αυτοκίνητα παμε να προσθεσουμε και αλλά και σε στενούς δρόμους που όλοι οδηγουν σε μια κεντρική αρτηρία ήδη με πολυ κίνηση!!! Και αυτά τα δήθεν λεωφορεία? Τι δρομολόγια θα χουν? Κάθε ποσο κτλ.. Εξηγήστε ξεκάθαρα για να σας πιστέψουμε… Αφήστε τα πολιτικαντικα..
    Τρέχετε για να φανεί έργο στις εκλογές… Δυστυχώς αυτό φαίνεται..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook