Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Τα λάθη στην τοποθέτηση

παιδικό-κάθισμα-αυτοκινήτου-τα-λάθη-σ-1293522

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου έχει τοποθετηθεί λάθος από το 56% των γονιών ενώ το 60% βρίσκουν κάποιο στάδιο της διαδικασίας απογοητευτικό, σύμφωνα με έρευνα του «Cars.com» σε 1.030 γονείς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος σε 51 αυτοκίνητα (από SUV μέχρι αυτοκίνητα πόλης), ενώ από το 2010 έχουν γίνει έρευνες σε 600 αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι προϋποθέσεις του αυτοκινήτου

Ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει χώρο για το παιδικό κάθισμα, χωρίς να επηρεάζει τον χώρο στο ύψος των γονάτων του οδηγού και του συνοδηγού.

Τα οχήματα πρέπει να αποδεικνύουν ότι το σύστημα Lower Anchors and Tethers for Children (LATCH), είναι εύκολο να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Μοιραία ατυχήματα από τη μη σωστή χρήση παιδικού καθίσματος

Κάθε χρόνο, πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε ατυχήματα και οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η πλειοψηφία των γονιών γνωρίζουν για το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, αλλά από απειρία, βιασύνη ή αμέλεια δεν το χρησιμοποιούν σωστά.

Κάποιο ατύχημα ακόμη και με μικρή ταχύτητα μπορεί να αποβεί μοιραίο για το παιδί όταν το σώμα του μετακινηθεί απότομα.

Λάθη και προβλήματα στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι:

  • το μέγεθος του παιδικού καθίσματος. Τα καθίσματα έχουν εμπρός, πίσω ή διπλό προσανατολισμό, όπως και μεγέθη ανάλογα σύμφωνα με τα κιλά του παιδιού.
  • Ο οπίσθιος προσανατολισμός προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλλά, όταν το παιδί μεγαλώσει, το κάθισμα πρέπει να «βλέπει» μπροστά, γιατί δεν χωράνε τα πόδια του.
  • Οι ιμάντες πρέπει να μπορούν να ασφαλίσουν σωστά για να μην υπάρχουν μετακινήσεις του καθίσματος.
  • Κάθε παιδικό κάθισμα έχει τρεις θέσεις και η ιδανική θέση για το παιδί είναι αυτή που οι εγκοπές είναι ακριβώς πάνω από τους ώμους του παιδιού.
  • Κάποιοι γονείς δεν σφίγγουν τους ιμάντες για να μην διαμαρτυρηθεί το παιδί. Όμως μπορεί το παιδί να φύγει από την θέση του σε ένα απότομο φρενάρισμα.
  • Ο ρουχισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς μπουφανάκια ή βαριά χειμερινά ρούχα εμποδίζουν τη σωστή πρόσδεση του παιδιού.

Οδηγίες τοποθέτησης παιδικού καθίσματος

Τα παιδικά καθίσματα στερεώνονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου σε θέσεις ISOFIX και θα πρέπει να τοποθετηθούν με τη ζώνη όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

Πρώτα θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του κατασκευαστή που αναγράφει τις σωστές γωνίες εγκατάστασης.

Ένα παιδικό κάθισμα που π.χ. γέρνει πολύ προς τα πίσω είναι επικίνδυνο, γιατί σε ένα απότομο φρενάρισμα, το κεφάλι του παιδιού θα πιέσει το στήθος και μπορεί να κοπεί η αναπνοή.

Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης

Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης, ακόμα και αν έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες προφυλάξεις.

Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για να λειτουργούν σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας και όχι με παιδικά καθίσματα.

Οι οδηγίες του κατασκευαστή γράφουν ότι το κάθισμα πρέπει να τοποθετείτε σε σημείο που δεν υπάρχει αερόσακος.

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την απόλυτη επίβλεψη των γονέων τους και ένας από τους δύο γονείς να κάθεται δίπλα του για να το προσέχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook