Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στα βήματα της Γαλλικής Επανάστασης η διαδρομή του μαραθωνίου

ολυμπιακοί-αγώνες-2024-στα-βήματα-της-γαλ-1538609

Οι δρομείς στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 θα περάσουν από το κέντρο του Παρισιού μέχρι τις Βερσαλλίες και πίσω, σε μια διαδρομή που έχει σχεδιαστεί για να τιμήσει την μνήμη των γυναικών που ξεσηκώθηκαν, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα την διαδρομή αυτή έκαναν χιλιάδες γυναίκες τον Οκτώβριο του 1789, διαμαρτυρόμενες για την τιμή του ψωμιού. Φτάνοντας στο παλάτι του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, τον ανάγκασαν να επιστρέψει μαζί τους στο Παρίσι σε ένα γεγονός που οι ιστορικοί λένε ότι έβαλε τέλος στην απόλυτη εξουσία της μοναρχίας.

«Προσπαθούμε να δώσουμε νόημα στις εκδηλώσεις μας και η επιλογή αυτής της διαδρομής είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνουμε πράξη. Θέλουμε πραγματικά να καινοτομήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ.

Για πρώτη φορά από τότε που ο γυναικείος Μαραθώνιος μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1984, οι γυναίκες θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα στίβου, με τον μαραθώνιο τους να είναι προγραμματισμένος μια μέρα μετά από αυτόν των ανδρών. Οι διοργανωτές έχουν προσθέσει επίσης δύο μαζικές εκδηλώσεις – έναν μαραθώνιο και ένα αγώνα 10 χιλιομέτρων – για να επιτρέψουν σε… μη Ολυμπιονίκες να τρέξουν την διαδρομή αυτή. Έτσι, στον κάθε αγώνα θα συμμετέχουν συμβολικά 20.024 δρομείς.

«Η χώρα μας υποστηρίζει ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου πρέπει περισσότερο από ποτέ να είναι πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές, ενώ οδηγεί στη μαζική συμμετοχή. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει με θετικό τρόπο την κοινωνία. Ας του δώσουμε όλα τα μέσα για να το κάνει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά.

Ο μαραθώνιος δρόμος θα περάσει από παριζιάνικα μνημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, το Palais Garnier, το Jardin des Tuileries και πολλές παγκοσμίου φήμης γέφυρες, όμως θα έχει υψομετρική διαφορά 436 μέτρων.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο μαραθώνιος του Παρισιού 2024 θα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Το να εμφανιστείς σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό, σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και συμβολισμούς, θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω έναν πιο τέλειο αγώνα για τους Αγώνες», δήλωσε ο δύο φορές ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Ελιούντ Κιπτσίγκι.

«Φαίνεται να είναι πιο απαιτητικό από το κανονικό», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε. «Είναι ένας μαραθώνιος που θα είναι μεγάλη πρόκληση».

Δείτε το βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook