ΟΗΕ: Στους 104 οι νεκροί άμαχοι από την αρχή του 2023 στην Ουκρανία

οηε-στους-104-οι-νεκροί-άμαχοι-από-την-αρχ-1610266

Τουλάχιστον 104 άμαχοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ 1ης και 15ης Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως ανέφερε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι τουλάχιστον 284 πολίτες έχουν τραυματιστεί από την αρχή του έτους, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των θανάτων αμάχων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή έχει ξεπεράσει τους 7.000 αμάχους, ενώ πάνω από 11.000 έχουν τραυματιστεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένα μέρη όπου διεξάγονται έντονες μάχες καθυστερούν και πολλές αναφορές πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν ότι η πλειονότητα των καταγεγραμμένων απωλειών μεταξύ των αμάχων προκλήθηκε από τη χρήση εκρηκτικών όπλων με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του βαρέως πυροβολικού και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, καθώς και από πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε στα τέλη του 2022 ότι 450 παιδιά είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Ο Γκουτέρες καταδίκασε «έντονα» τη ρωσική στρατιωτική πυραυλική επίθεση στο Ντνίπρο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «έντονα» την πυραυλική επίθεση του ρωσικού στρατού στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφανι Τρέμπλεϊ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ο Γκουτέρες «καταδίκασε έντονα» την πυραυλική επίθεση, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, τραυμάτισε πολλούς άλλους και άφησε δεκάδες αγνοούμενους.

«Ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών δομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η Τρέμπλεϊ.

Αναφέροντας ότι ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν αυτές οι επιθέσεις το συντομότερο δυνατό, η Τρέμπλεϊ δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στο Ντνίπρο και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Στις 14 Ιανουαρίου, 40 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και 75 άτομα τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση του ρωσικού στρατού σε 9ώροφη κατοικία στην πόλη Ντνίπρο. Μετά την επίθεση, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στο Ντνίπρο.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες σχετικά με την πυραυλική επίθεση στο Ντνίπρο σε χθεσινή του δήλωση σημειώνοντας ότι «ο ρωσικός στρατός δεν επιτίθεται σε κτίρια κατοικιών ή εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Είδατε επίσης τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν από ορισμένους εκπροσώπους της ουκρανικής πλευράς ότι η τραγωδία προκλήθηκε από το σύστημα αεράμυνας».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook