«Οι δολοφόνοι των fake news δεν έχουν εμπειρίες από τον ανθρώπινο πόνο» – Μέτρα κατά των αντιεμβολιαστών ζητά ο Νίκος Τζανάκης

οι-δολοφόνοι-των-fake-news-δεν-έχουν-εμπειρί-1190507

Ως «δολοφόνους» έστω και «εν αγνοία τους» χαρακτήρισε όσους διασπείρουν ανυπόστατες φήμες κατά των εμβολίων του κορονοϊού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά.

«Κάνουν πάρα πολύ κακό οι αντιεμβολιαστές και όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, κατ’ εμένα, δολοφονούν, σπέρνοντας σύγχυση και φόβο και αποτρέποντας κόσμο από το να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε.

«Αυτοί οι άνθρωποι κατ’ εμένα είναι δολοφόνοι, έστω και εν αγνοία τους. Αλλά πολλοί από αυτούς δεν είναι εν αγνοία τους» συμπλήρωσε και εξήγησε πως ο λόγος που συχνά παίρνει σκληρές και αντιδημοφιλείς θέσεις ως προς την διασπορά της πανδημίας είναι η επαφή του με την αρρώστια.

«Η επαφή μου με τους αρρώστους, με τον πόνο τους, αυτό με κάνει να επιμένω. Υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν αυτή τη στιγμή 30χρονους και 40χρονους ανθρώπους. που είχαν τη ζωή μπροστά τους. Όταν δεις την αγωνία των ανθρώπων, τον πόνο τους, την αγωνία τους μην πεθάνουν, τότε ναι, επιμένεις. Οι δολοφόνοι των fake news δεν έχουν εμπειρίες από αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε.

Μάλιστα ο κ. Τζανάκης ζήτησε, «Να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. Θα πρέπει οπουδήποτε ανιχνεύεται και τεκμηριώνεται ιδιοτελής παραπληροφόρηση να λάβει τα μέτρα της και να φροντίσει οι άνθρωποι αυτοί να λογοτήσουν.

Σέβομαι την επιθυμία τους να μην θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν είναι όμως ανεκτό να λένε ψέματα προκειμένου να γίνουν πιστευτές οι θεωρίες τους» σημείωσε.

Όριο συναγερμού οι 350 εισαγωγές

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια αύξηση. Αυτές οι δύο πρώτες μέρες αυτής της εβδομάδας δείχνουν μία εκτίναξη της τάξεως των 400-500 κρουσμάτων ημερησίως, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν ξέρω τι σηματοδοτεί. Γνώμη μου είναι ότι αυτό που πρέπει να έχει σημασία για εμάς είναι να προσμετρούμε τις νοσηλείες δηλαδή την πίεση προς το σύστημα υγείας κάτι που θα φανεί σε 10- 15 μέρες από τώρα περίπου.

Έχει υποδιπλασιαστεί ο δείκτης αυτός των νοσηλειών  αν πέρυσι είχαμε 1 στα 4, φέτος έχουμε ένα στα 10. Θα δούμε αν αυτό διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες

Αν αρχίσουν οι εισαγωγές να γίνονται πάνω από 300 με 350 την ημέρα εκεί θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

«Οι νέοι άνθρωποι δίνουν τον τόνο»

«Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων είναι άνθρωποι κάτω των 45 ετών και το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 18.  Οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν και πολλές επαφές, είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όσο για την επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών, τόνισε πως θα πρέπει να «βλέπουμε τις πρώτες δόσεις που σημαίνει ότι είναι νέοι εμβολιασμένοι που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σύντομο χρόνο. Και αυτές δεν ξεπερνούν τις 5.000-7.000 δόσεις την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε ακόμα 3 μήνες για φτάσουμε τις 500.000 εμβολιασμένους. Εμείς θέλουμε 1 εκ. ακόμη άνοσους ανθρώπους, οι οποίοι θα προσφέρουν το κατάλληλο ποσοστό ανοσίας έτσι ώστε να περάσουμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας με μικρές εξάρσεις που θα μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς μέτρα απομόνωσης. Δυστυχώς το επόμενο διάστημα θα δούμε να  συμβάλει πολύ η φυσική νόσηση» τόνισε.

«Κιτρινίζουν» Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Όσο για την εικόνα της πανδημίας στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης, διαπίστωσε πως

«πάμε σχετικά καλά είμαστε σε ένα επίπεδο επιδημιολογικού φορτίου 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους όταν η υπόλοιπη Ελλάδα είναι πάνω από 320 και η βεβαρυμμένες περιοχές είναι πάνω από 500 κρούσματα».

Ωστόσο, η μικρή αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, εκτίμησε ότι θα οδηγήσει τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου σε «κιτρίνισμα» στον επιδημιολογικό χάρτη. « Τα Χανιά και το Ρέθυμνο είναι λιγάκι πίσω, φαίνεται να είναι καλύτερα» ανέφερε.

zarpanews.gr

 

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook