Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα για την Κρήτη

ο-τούρκος-υπουργός-εξωτερικών-απειλε-1598816

«Η Ελλάδα να σταματήσει τις ψευτομαγκές, το τέλος θα είναι πολύ κακό»

Ευθείες απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ασκήσει το αναφαίρετο, νόμιμο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ούτε κάν νοτίως και δυτικώς της Κρήτης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά και την δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει. Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο «κάδρο» και η Κρήτη

Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά τις προκλητικές του δηλώσεις στις οποίες προέβη χωρίς να ερωτηθεί από δημοσιογράφους, έδειξε και έναν χάρτη για να ενισχύσει κατά τον ίδιο τα όσα δήλωσε. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ισχυρίστηκε πως ένα πλοίο που ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη για να φτάσει στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και στην Κρήτη δυτικά και ανατολικά, τότε δε θα μπορεί να φτάσει στη Μεσόγειο.

Άμεση απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε σκληρό τόνο στις απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στην ωμή απειλή βίας η Ελλάδα προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο».

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε τα εξής:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ράπισμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη δυσαρέσκειά του για την νεα προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ και του ανταποκριτή στις ΗΠΑ, Χριστόδουλου Αθανασάτου. Όπως επισημαίνει οι προκλητικές αυτές δηλώσεις «δεν ευνοούν κανέναν» και ζητάει από Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συρίγος: Αδιανόητα και αντίθετα όλα αυτά προς το Διεθνές Δίκαιο

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εντελώς «αδιανόητες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο».

«Όλα αυτά είναι αδιανόητα και αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο έχει ένα ειδικό καθεστώς, ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είναι καθεστώς αβλαβούς διελεύσεως, λέγεται στα αγγλικά “transit passage” και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως πλους διελεύσεως ή διέλευση transit» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook