Ο Σημανδηράκης ενημέρωσε τις παρατάξεις για το οικόπεδο στον Αγ. Ονούφριο – «Κάποιοι συγκεκριμένοι προσβάλλουν την ίδια την Εκκλησία» | Videos

ο-σημανδηράκης-ενημέρωσε-τις-παρατάξ-1526308

Ενημέρωση στους επικεφαλής και σε εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για την υπόθεση του οικοπέδου στον Άγιο Ονούφριο πραγματοποίησε ο δήμαρχος Χανίων το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνάντηση άπαντες συμφώνησαν ότι ο δήμος θα πρέπει να μην αποδεχθεί την ανάκληση της παραχώρησης και να διεκδικήσει την επαναφορά της προηγούμενης, ώστε το οικόπεδο να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς, όπως προβλέπει το κληροδότημα.

Ο κ. Σημανδηράκης ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στους χειρισμούς της ενορίας Κουνουπιδιανών και μάλιστα είπε ότι ο δήμος είναι ξεκάθαρα απέναντι σε συγκεκριμένες αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της Εκκλησίας, «φωτογραφίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον εφημέριο της ενορίας και νυν Πρωτοσύγγελο, Νικηφόρο Εικοσιδέκα.

Επισήμανε ακόμα ότι θα υπάρξει απάντηση και με έγγραφα εκ μέρους του δήμου:

«Θα απαντήσουμε στην επιστολή της ενορίας, δείτε ΕΔΩ, το μόνο που έχω να πω είναι πως όσα επικαλούμαστε στηρίζονται σε συγκεκριμένα έγγραφα και αποφάσεις και καλό θα ήταν, όσου συνέταξαν την επιστολή μετά την αποκάλυψη των σχετικών εγγράφων να μπορέσουν να απαντήσουν και να δικαιολογήσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον απαιτεί σχολείο, απαιτεί ΚΑΠΗ, απαιτεί βρεφονηπιακούς σταθμούς και αυτό θεωρούμε ότι και η Εκκλησία το συμμερίζεται. Δεν είμαστε απέναντι στην τοπική Εκκλησία, είμαστε όμως απέναντι σε συγκεκριμένες αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής μας Εκκλησίας«.

«Με έκπληξη πριν από λίγο καιρό διαπιστώσαμε ότι τα ακίνητα αυτά όχι μόνο δεν θα περιέλθουν στον δήμο για σχολεία και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά τον περασμένο Μάιο εκδηλώθηκε πρόθεση πώλησης αυτών. Με ενέργειες και συναντήσεις με την πλευρά της Εκκλησίας σταματήσαμε αυτή τη διαδικασία. Η συνέχεια του θέματος θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίσαμε με τις παρατάξεις να κινηθούμε συντονισμένα και μαζί ώστε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της προηγούμενης συμφωνίας»

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο δήμος έχει έννομο συμφέρον:

«Εχει διπλό έννομο συμφέρον, διότι, από τη μια, του είχαν παραχωρηθεί με ομόφωνες αποφάσεις τα ακίνητα και από το ενοριακό και από το μητροπολιτικό συμβούλιο. Και δεύτερον, υπάρχουν μείζονες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου που λένε πως ό,τι αφορά κοινωφελείς χρήσεις στα όρια των δήμων, έχει άμεσο έννομο συμφέρον ο οικείος δήμος. Αυτά έγιναν το 2018. Στην ερώτηση, γιατί δεν έγινε τίποτα από τότε, να ξέρετε ότι η νυν δημοτική αρχή όταν εγκαταστάθηκε το 2019, βρήκε ήδη μπροστά της την απόφαση ανάκλησης. Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, διότι πρόκειται περί κληροδοτήματος με αυστηρούς όρους κοινωφελούς χρήσης».

Ο Τάσος Βάμβουκας, επί δημαρχίας του οποίου έγινε η παραχώρηση, ήταν ξεκάθαρος:

«Η υπόθεση βεβαίως και είχε κλείσει το 2018 και ήταν μεγάλο επίτευγμα για την περιοχή. Ο δήμος μπορούσε να φτιάξει εκεί μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, είχαμε προβλέψει και έναν χώρο για ΑΠΕ. Μετά τις πράξεις παραχώρησης ο δήμος έχει έννομο συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να πάρει πίσω τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, να τρωθεί το κύρος της ίδιας της Εκκλησίας. Οι αποφάσεις ήταν έγγραφες, και από τα δύο συμβούλια«.

Για την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Γιώργος Τσαπάκος ανέφερε:

«Μας εκπλήσσει το θέμα, γιατί η Εκκλησία την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε παραχωρήσει τη χρήση για κοινωφελή σκοπό. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο αποφάσισε μετά να τα εκποιήσει, την ώρα που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θεωρώ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να επανέλθει στην αρχική απόφαση«.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννης Σαρρής, ήταν στα όρια της αγανάκτησης:

«Έχουμε ένα ακίνητο που παραχωρείται στην Εκκλησία με έναν βασικό όρο, ότι θα πρέπει να έχει κοινωφελή χρήση. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πουληθεί. Αποφασίζεται να παραχωρηθεί στον δήμο και μαθαίνουμε εντελώς τυχαία ότι έχει μπει πωλητήριο. Το ζήτημα είναι ηθικό πρώτα και έχει να κάνει με ανθρώπους που λειτουργούν στα πλαίσια της Εκκλησίας. Και μετά είναι νομικό, όταν ο έλεγχος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να πωληθεί. Πολύ φοβούμαστε ότι είχαν συμφωνηθεί τιμήματα εντελώς εξευτελιστικά για την αξία του οικοπέδου. Όλοι όμως συμφωνήσαμε πως δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές από κάποιους συγκεκριμένους που προσβάλλουν την ίδια την Εκκλησία«.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης υπογράμμισε τα εξής:

«Ο χώρος από το 1977 είχε δωρηθεί για κοινωφελή χρήση, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της χρήσης ενός χώρου που προορίζεται για τέτοια χρήση. Η ανάγκη στην περιοχή είναι τεράστια. Δυστυχώς είμαστε σε μια περιοχή όπου η αξία της γης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς καλούμε η έκταση να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά άμεσα να ληφθούν και τα αντίστοιχα μέτρα για να υλοποιηθούν οι όροι του κληροδοτήματος, γιατί 45 χρόνια είναι πολλά».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε όλες τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook