Ο πιο «ψηλός» ασφάλτινος δρόμος στην Ελλάδα που φλερτάρει με τα σύννεφα

ο-πιο-ψηλός-ασφάλτινος-δρόμος-στην-ε-1599585

Ο αυχένας του Μπάρου αποτελεί το υψηλότερο ασφάλτινο πέρασμα στην Ελλάδα, καθώς σε ορισμένα σημεία η οδήγηση γίνεται στα 1.900 μέτρα υψόμετρο.

Βρίσκεται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και συνδέει οδικώς τη Θεσσαλία με την Ήπειρο, όντας ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά περάσματα στην περιοχή.

Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος, περνώντας από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων προς τα χωριά των Τζουμέρκων.

Ο δρόμος συνδέει την Ανθούσα και το Χαλίκι (Θεσσαλία) με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι (Ήπειρος). Δύο τοπία εντελώς διαφορετικά από το καταπράσινο του Ασπροποτάμου, στο άγριο και πετρώδες της Ηπειρωτικής πλευράς.

Επίσης, από το πέρασμα του Μπάρου η θέα προς τις κορυφές Περιστέρι (2.294μ) και Κακαρδίτσα (2.429μ) είναι μοναδική. Ο δρόμος υπήρχε από παλιά και χρησιμοποιούνταν από τους αγωγιάτες και τσελιγκάδες της Πίνδου, είτε για να μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά, είτε για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

Το 2014 ασφαλτοστρώθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε ένα τουριστικό σημείο ενδιαφέροντος.

Αποτελεί έναν βιότοπο με απέραντα δάση από έλατα, πεύκα, κρανιές, οξιές, σφενδάμια, πλατάνια και ιτιές, που φιλοξενεί διάφορα άγρια ​​ζώα, μεταξύ των οποίων και ένα σπάνιο είδος αγριόγιδου.

Ο δρόμος είναι φιδωτός μέσα σε φαράγγια, πυκνόφυτα δάση και απόκρημνες πλαγιές. Πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία που θα βιώσουν όσοι ακολουθήσουν τη δαιδαλώδη αυτή διαδρομή στο νότιο τμήμα της Πίνδου, που θα αποτυπωθεί για πολλά χρόνια στις αναμνήσεις τους. Η θέα είναι μοναδική και κάθε στροφή κόβει την ανάσα από τους σχηματισμούς των επιβλητικών βράχων και τις απόκρημνες χαράδρες.

Ο αυχένας του Μπάρου αποτελεί τον πιο ψηλό δρόμο στην Ελλάδα, στάση πολλών επισκεπτών που κάνουν ορεινές διαδρομές με μηχανές ή με αυτοκίνητο ή ακόμη και με ποδήλατο, οδηγώντας στα 1904 μέτρα.

Αν και ο δρόμος είναι καλός, αυτή τη διαδρομή είναι πιο ασφαλής να γίνει κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

taxidevoumemazi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook