Ο Φιλιππίδης θα προαυλίζεται μαζί με τον Λιγνάδη

ο-φιλιππίδης-θα-προαυλίζεται-μαζί-με-τ-1258949

Η προφυλάκιση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Πέτρου Φιλιππίδη που κατηγορείται για βιασμό και απόπειρες βιασμού είναι η κορύφωση της διαδικασίας κάθαρσης που ξεκίνησε με το κίνημα #metoo.

Μεταφέρθηκε στις φυλακές Τρίπολης όπου θα συναντηθεί με τον συνάδελφό του Δημήτρη Λιγνάδη, κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων.

Πριν από την εμφάνιση του κινήματος #metoo, θα ήταν αδιανότητες αυτές οι εξελίξεις, ακόμη και να γίνουν καταγγελίες από τα θύματα χωρίς να κινδυνεύσουν σε διάφορα επίπεδα.

Έχουν γίνει ήδη κάμποσες προσπάθειες αγιοποίησης του θύτη και δακρύβρεχτα «ρεπορτάζ» για την άνοδο και την πτώση του καλλιτέχνη, σχόλια για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει φωτογραφία του με χειροπέδες, για την ανθεκτικότητα της συζύγου του που τον στηρίζει.

Δεν είναι κομμάτι της lifestyle επικαιρότητας ούτε δραματική ανθρώπινη ιστορία. Είναι η εξέλιξη μιας υπόθεσης του κοινού ποινικού δικαίου, η αρχή της τιμωρίας ενός αδίστακτου εγκληματία που σημάδεψε την ψυχή και τις ζωές αθώων γυναικών που βρέθηκαν στον επαγγελματικό του δρόμο.

Επανέλαβε αυτή τη συμπεριφορά, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αγριότητα, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των θυμάτων, με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας και με μια διαστροφική αίσθηση παντοδυναμίας.

Δεν φοβόταν, δεν πρόσεχε να μην εκτεθεί, δεν είχε αναστολές. Μόνο την πεποίθηση ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αυτά συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η σημασία της δικαστικής διερεύνησης υποθέσεων σεξουαλικής βίας και έμφυλης βίας είναι τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό και την κοινωνική ευτυχία.

Ακόμη και αν, μέσα σε όλα, ακούστηκαν και υπερβολές ή έγινε εκμετάλλευση της συγκυρίας των αποκαλύψεων για λόγους καριέρας, το γεγονός είναι ότι άνοιξε ένα αραχνιασμένο ντουλάπι με σκελετούς και στο εξής θα είναι δύσκολο για επίδοξους βιαστές του «καλού κόσμου» να καταστρέψουν ζωές και να προσβάλλουν προσωπικότητες. Δεν είναι λίγο.

tvxs,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook