Ο ερωτευμένος Θεοδωράκης: Η ιστορία αγάπης με τη γυναίκα της ζωής του, Μυρτώ και η τελευταία τους κοινή φωτογραφία

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πέθανε στα 96 του χρόνια, έζησε μια γεμάτη ζωή η οποία σφραγίστηκε από ένα μεγάλο έρωτα.

Αν και ο ίδιος δεν προέβαλε την προσωπική του ζωή, είχε πάντοτε στο πλευρό του την αγαπημένη του Μυρτώ Αλτίνογλου, η οποία είναι γιατρός και σήμερα είναι 94 ετών.

Ποια είναι η Μυρτώ Αλτίνογλου
Μαζί με τη Μυρτώ Αλτίνογλου, ο Μίκης Θεοδωράκης, απέκτησε τα δύο παιδιά του, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα και πολλά από τα τραγούδια του ήταν αφιερωμένα στην ίδια.

Όταν ο πατέρας της, ο οποίος ήταν καθηγητής και πρόσφυγας από τη Σμύρνη έμαθε ότι η κόρη του έβγαινε με τον Θεοδωράκη δεν είχε αντίρρηση. Ωστόσο, όταν η κόρη του, του είπε ότι ο φίλος της σκοπεύει να γίνει μουσικός, εκείνος απογοητεύτηκε.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν από την προκαταβολή που εισέπραξε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία “Ξυπόλητο τάγμα”, ύψους 5.000 δραχμών.

Η ζωή τους ήταν δύσκολη στο ξεκίνημα.

Παρά τις δυσκολίες όμως δεν έχαναν το κέφι τους και την αισιοδοξία τους.

Η ζωή στο Παρίσι και η επιστροφή στην Ελλάδα
Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε υποτροφία για σπουδές στο Conservatoire στο Παρίσι το 1954, η σύζυγός του Μυρτώ τον ακολούθησε και εργάστηκε εκεί ως γιατρός.

Οι δυο τους επέστρεψαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60.“Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ”
Η αγάπη του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μυρτώ, φωτίστηκε από ένα βιβλίο, το “Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ” της Μαργαρίτας Ισηγόνη (εκδ. Λιβάνη, 2006), μια συλλογή της νεανικής, ερωτικής αλληλογραφίας τους. Σε αυτό, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε για το κορίτσι του και για το “γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις… με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη…”.

Και εκείνη του έγραφε ότι περιμένει πώς και πώς να τον ξαναδεί.

Γράφει η συγγραφέας στο βιβλίο της:

Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα υπάρχει πάντα μια μεγάλη γυναίκα;

Στην περίπτωση του Mίκη Θεοδωράκη αυτό είναι γεγονός. Mια μεγάλη αλήθεια με το όνομα Mυρτώ Aλτίνογλου. Tο κορίτσι εκείνο με το “γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις… με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη…” “Mια μορφή φαντασίας και ονείρου που είχε έρθει περήφανα και ξαφνικά να κατακτήσει την ύπαρξή μου όμοια με τα παράξενα κι ανεξήγητα στοιχειά της Φύσης, σαν Φως και σαν Xαρά…” Tο κορίτσι το προικισμένο και με σπάνια χαρίσματα, φιλομάθεια, εργατικότητα, οργανωτικότητα, πειθαρχία, δυναμισμό, επιμονή, υπομονή – κληρονομιά από το λίκνο του πολιτισμού, τη Mικρασία, πατρίδα των γονιών της.

Tο τέλειο συμπλήρωμά του. Έτσι, με τη βαθιά της αγάπη και αφοσίωση θα σταθεί ο στυλοβάτης του στη μακριά, επίπονη οδύσσεια από απίθανα, τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη ζωή του στο ξεκίνημά της, μέχρι τον πολυπόθητο γάμο τους. Mια πραγματική, απίστευτη ιστορία, βγαλμένη από τη νεανική, ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού.

“…Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Η έγνοια μήπως σου συμβαίνει τίποτα με σκοτώνει… Κάθε στιγμή σε θυμάμαι και ανησυχώ. (…)

Ελπίζω πια αυτός να είναι ο τελευταίος μας χωρισμός και πως, όταν συναντηθούμε, θα παντρευτούμε! Όλες οι μέρες μου περνούν με τη σκέψη τη δική σου. Όλες τις νύχτες είμαστε πάντα μαζί! Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ’ αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά. Μη με ξεχνάς· θέλω να ’σαι σίγουρος για μένα και να με θυμάσαι όπως και εγώ”.

Σήμερα, η γυναίκα της ζωής του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, είναι πλέον 94 χρονών και καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή απώλεια.

Τα τελευταία χρόνια, η Μυρτώ Αλτίνογλου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις ενώ συγκινεί η τελευταία κοινή τους φωτογραφία, πριν πεθάνει ο Μίκης Θεοδωράκης

thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ