Ο χιονιάς υποχωρεί, ο παγετός έμεινε: Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, άνοιξε η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας

Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που προέκυψαν σε περιοχές της χώρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Καιρός: Μετά τα χιόνια η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει ισχυρό παγετό

Όσον αφορά τον καιρό, ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σήμερα θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Πρωϊνή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία -Συνδρομή του στρατού στον ΔΕΔΔΗΕ

Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τεχνική σύσκεψη στις 7:45 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Στη σύσκεψη θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη από χθες το βράδυ, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου προβλήματος της ηλεκτροδότησης στην Αττική, όπου 29 γειτονιές βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες ολονύχτια μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες ώστε τα συνεργεία να εργαστούν όλη νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (Διόνυσος) είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Αττική.

Η κακοκαιρία έπληξε το τελευταίο τριήμερο όλη τη χώρα, με την Αττική, την Εύβοια, αλλά και την Κρήτη να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα το τελευταίο 24ωρο. Τα προβλήματα ήταν πολλά τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην ύδρευση, αλλά και το οδικό δίκτυο, κυρίως στην Αττική, αλλά και την Εύβοια. Δεκάδες δέντρα έπεσαν δημιουργώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, με τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης για άλλη μία νύχτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ, υπολογίζεται πως 250.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό στην Αττική.

Ολο το Λεκανοπέδιο «ντύθηκε» χθες στα λευκά από την σφοδρή χιονόπτωση, στα πιο έντονα φαινόμενα της τελευταίας 15ετιας όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ασυνήθιστο σκηνικό για τους πολίτες της πρωτεύουσας.

Η κακοκαιρία στοίχησε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, δύο στην Εύβοια (ένας 80χρονος και ένας 73χρονος) και έναν στο Λασίθι (56χρονος κτηνοτρόφος).

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πού εντοπίζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση -Πόσο θα πάρει να επιδιορθωθούν

Τα κυριότερα προβλήματα προέκυψαν στα βόρεια προάστια όσον αφορά την ηλεκτροδότηση. Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 85 βλάβες μέσης τάσης, ενώ πάνω από 200 δέντρα έπεσαν από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος. Οι περιοχές που βρέθηκαν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα (κάποιες και για πάνω από 24 ώρες) είναι ο Διόνυσος που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Αγιος Στέφανος, η Ανοιξη, τα Κιούρκα, η Νέα Ερυθραία, η Κηφισιά το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη, το Πολύδροσο κ.α.

Στην Κηφισιά μάλιστα προκλήθηκε και φωτιά από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, με συνέπεια να μείνουν κι εκεί γειτονιές χωρίς ρεύμα. Συνολικά 29 περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα χθες με την ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

Ηλιούπολη

Χαλάνδρι

Αγ. Απόστολοι Καλάμου

Άγιος Στέφανος

Πετρούπολη

Γλυφάδα

Περιστέρι

Ίλιον

Βριλήσσια

Κάτω Κηφισιά

Μαρούσι

Δαχτυλίδι Αμαρουσίου

Λούτσα

Παλαιό Ψυχικό

Νέο Ψυχικό

Γραμματικό

Αγία Παρασκευή

Πολύδροσο

Διόνυσος

Καπανδρίτι

Κιούρκα

Καλογρέζα

Μενίδι

Νέο Ηράκλειο

Σκαραμαγκάς

Σαλαμίνα

Αυλώνας

Νέα Ιωνία

Μεταμόρφωση

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, «η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο».

Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ γίνεται μάχη με τον χρόνο ώστε να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές εντός της ημέρας στις βλάβες μέσης τάσης, ενώ οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες. Συνολικά οι βλάβες ανέρχονταν χθες σε 718.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: 1.850 κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Αττική

Το έργο των ανθρώπων της Πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», καθώς οι κλήσεις για βοήθεια ήταν χιλιάδες στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή ως χθες το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 700 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» καταγράφηκαν και διακοπές στην ύδρευση.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διακοπές ύδρευσης έχουν καταγραφεί σε σημεία του Χολαργού, του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, της Κηφισιάς, της Φιλοθέης, της Πεντέλης, του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, των Γλυκών Νερών και της Αγίας Παρασκευής.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο -Ανοίγει η ε.ο Αθηνών – Λαμίας

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και χθες στο οδικό δίκτυο της Αττικής καθώς τα πάντα ήταν καλυμμένα από χιόνι. Κλειστή έμεινε και η Αθηνών -Λαμίας για άλλο ένα 24ωρο από την γέφυρα Καλυφτάκη ως τη Λαμία ωστόσο από τις 7 το πρωί σήμερα, η τροχαία ανακοίνωσε πως ανοίγει και πάλι. Μέχρι τη νύχτα κλειστοί ήταν οι εξής δρόμοι:

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης). Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 – όρια Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα της 15-01-2021 για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων).

Επί της οδού Νάσου (λίγο πριν την Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) από το ύψος της Προτομής Μιχάλη Κρητικόπουλου έως το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμητττό, στην περιοχή της Καισαριανής.

Επί της Λεωφόρου Εθ. Αντιστάσεως από Γήπεδο Καισαριανής μέχρι την Περιφ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστά τα δικαστήρια -Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Οπως έγινε χθες γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια στην Αττική. Από την αναστολή εξαιρούνται τα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Οσον αφορά τα Μέσα Μεταφοράς, μετά την χθεσινή δύσκολη ημέρα, σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά τα λεωφορεία από τις 7 το πρωί, τουλάχιστον στις περιοχές που θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Λόγω του παγετού τη νύχτα δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα τα δρομολόγια για λόγους ασφαλείας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Επίσης, το μετρό δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια στο κομμάτι Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσει το υπόλοιπο κομμάτι η γραμμή 3 (Νίκαια -Δ. Πλακεντίας), και η γραμμή 2.

Ο Ηλεκτρικός αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά στο κομμάτι Πειραιάς – Νέα Ιωνία, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα δρομολόγια ως την Κηφισιά. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στο Τραμ.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Στις 12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Λόγω των καιρικών συνθηκών, χθες ακυρώθηκαν όλοι οι εμβολιασμοί στην Αττική. Για σήμερα, λόγω παγετού, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν με καθυστέρηση, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι. Τα ραντεβού που είχαν κλείσει για το διάστημα 8πμ-12μ.μ. θα επαναπρογραμματιστούν, όπως και αυτοί που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ