Ντόναλντ Τραμπ: Είχε απόρρητα έγγραφα για πυρηνικά στο μπάνιο του – Αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες

ντόναλντ-τραμπ-είχε-απόρρητα-έγγραφα-724661

Το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (09/06), αποκαλύπτοντας 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, οι δύο δικηγόροι του Τραμπ στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι τα απόρρητα – μυστικά έγγραφα που κρατούσε ο Τραμπ ήταν αποθηκευμένα για περισσότερο από ένα χρόνο στη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύτηκαν – σε διάφορες χρονικές στιγμές – σε μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο, ένα γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο.

Η λέσχη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ «δεν ήταν εξουσιοδοτημένη τοποθεσία» για «αποθήκευση, κατοχή, εξέταση, επίδειξη ή συζήτηση» διαβαθμισμένων εγγράφων, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ κατηγορείται σε αυτή την υπόθεση μαζί με έναν πρώην συνεργάτη του. Πρόκειται για τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθό του, Γουόλ Νόουτα, ο οποίος εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και τον ακολούθησε στο Μαρ-αλ-Λάγκο.

Τα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, περιείχαν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων, καθώς και «τις πιθανές ευπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση». Επίσης, περιείχαν «σχέδια για πιθανά αντίποινα» ως απάντηση σε ξένη επίθεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αποθήκευση και η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη άκρως απόρρητων εγγράφων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Τραμπ ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει.

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε «διαβαθμισμένα έγγραφα σε άλλους» σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη περίπτωση ήταν στο Trump National Golf Club στο Bedminster του New Jersey, «κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του». Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν διέθετε άδεια ασφαλείας, προσθέτει το κατηγορητήριο.

Ο Τραμπ έδειξε και περιέγραψε ένα «σχέδιο επίθεσης» που είπε ότι «ετοίμασε γι’ αυτόν το Υπουργείο Άμυνας και ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε στα άτομα αυτά ότι το σχέδιο ήταν «άκρως εμπιστευτικό», «απόρρητο» και πρόσθεσε επίσης «ως πρόεδρος θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει».

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Τραμπ – αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο – φέρεται να έδειξε σε κάποιον από την πολιτική του επιτροπή έναν χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς μια στρατιωτική επιχείρηση σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook