Novartis: Δεν εμφανίστηκε και η «Κελέση» – Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή

novartis-δεν-εμφανίστηκε-και-η-κελέση-δια-842135

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με δήλωσή της προς τα μέλη της Επιτροπής πριν από μερικές ημέρες. Όπως και στην περίπτωση του Σαράφη, διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα, ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

«Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ’ ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».

Στο μεταξύ με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή για τη Novartis η αστυνομία αναζητά τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση». Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι στα μέτρα προστασίας από την ΕΛΑΣ δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε η παρακολούθηση των μαρτύρων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ακολουθεί:

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει.

Στο μεταξύ δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης» επισημαίνουν πηγές του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν συνιστά δε ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια, σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως από τη ΝΔ διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες ότι τυχόν μη προσέλευση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική θα μπορούσε να προκαλέσει την άρση του καθεστώτος προστασίας. Μάλιστα σημείωναν ότι αν ζητηθεί από την Προανακριτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες θα οδηγηθεί -μετά τον «Μάξιμο Σαράφη»- σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook