Νηστίσιμο ραβανί χωρίς αυγά
Της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλ. ινδοκάρυδο
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. σπορέλαιο ή βούτυρο καρύδας
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. γάλα καρύδας
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
- 1 φλ. τρούφα vegan πικρής σοκολάτας
- έξτρα καρύδα και τρούφα για την επιφάνεια
Για το σιρόπι
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. νερό
- φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μόνο)
- σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση
Μια εύκολη συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε νηστίσιμο ραβανί. Θα το λατρέψετε σε περίοδο νηστείας, ενώ είναι ιδανικό γλυκό και όσους κάνουν ειδική διατροφή.
- Ξεκινάμε την συνταγή συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ανακατεύουμε πρώτα σε μπολ τα στερεά υλικά, αλεύρι, καρύδα και μπέικιν πάουντερ.
- Στο μίξερ με σύρμα, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει ζάχαρη και να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ξύσμα, την βανίλια και τέλος διαλύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι.
- Το ρίχνουμε στο μείγμα για το νηστίσιμο ραβανί.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα στερεά υλικά.
- Προσθέτουμε την τρούφα και απαλά ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο μικρό ταψί 26 ή 28 εκ.
- Ψήνουμε το νηστίσιμο ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να εμφανιστούν τρυπούλες την επιφάνεια του.
- Σιροπιάζουμε το νηστίσιμο ραβανί
- Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Το αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο.
- Τρυπάμε με σουβλί την επιφάνεια του γλυκού.
- Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι λίγο λίγο το γλυκό και σιγά σιγά να το πιει όλο.
- Πασπαλίζουμε μπόλικη τριμμένη καρύδα και τρούφα, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και έπειτα κόβουμε, ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα. Στο ψυγείο γίνεται ακόμα πιο ωραίο.