Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Η κυβέρνηση μειώνει τον προϋπολογισμό για την Παιδεία, όμως “επενδύει” σε αστυφύλακες

Την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία εκφράζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, αφού, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση, αντί να εξετάζονται τα ουσιώδη διαχρονικιά προβλήματα των πανεπιστημίων, μέλημα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει για ακόμη μία φορά στην… αστυνομία.

Αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο των υπ. Παιδείας και Προ.Πο., που περιορίζει την πρόσβαση στα ΑΕΙ καθιερώνοντας βάσεις εισαγωγής και περιορισμό στα μηχανογραφικά, ενώ θέτει όρια φοίτησης ν+2 χρόνια. Στην ατζέντα τίθεται επιπλέον το ζήτημα «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και πειθαρχικά συμβούλια για τους φοιτητές.

Μία κίνηση η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία καθότι στο στόχαστρο θα βρεθεί το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες των νέων.

Ο θεσμός των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), από
κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, φέρνει στο μυαλό των παλαιότερων το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας, το Σπουδαστικό, το οποίο λειτούργησε κατά τη διάρκεια της μετεμφυλιακής 20ετίας.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο για την κυβέρνηση της ΝΔ… Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες. Όλα τα ιδρύματα πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακόμη και φέτος ο τακτικός προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Υπ. Νίκη Κεραμέως. Προτιμούν να δημιουργήσουν ένα θεσμό ο οποίος θα πνίξει το φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών για αξιοπρεπή, ελεύθερη και δωρεάν παιδεία.

Τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας μία ακόμη φορά θα μπουν κάτω από το χαλί. Εξάλλου η πολιτική του Υπουργείου φαίνεται πως κατευθύνεται στα πλαίσια της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ. Γι’αυτό κι υπήρξε αναγνώριση και εξίσωση των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ αλλά και τώρα η μείωση εισακτέων.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. καταδικάζει αυτές τις κινήσεις και είμαστε σίγουροι πως το νομοσχέδιο αυτό θα βρει απέναντι του σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ