Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας: Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

νέο-πακέτο-μέτρων-για-τη-στήριξη-της-πρ-1016209

Το νέο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί στις 10 το πρωί από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννης Βρούτση.

Το περιεχόμενο των μέτρων οριστικοποιήθηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τρία πακέτα μέτρων το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 4,7 δισ. Με τις νέες παρεμβάσεις το ύψος του πακέτου μπορεί να ανέβει πάνω από τα 10 δισ. και να προσεγγίσει ακόμη και τα 15 δισ., ενώ εάν η κρίση συνεχιστεί δεν αποκλείεται το ποσό αυτό ακόμη και να διπλασιαστεί.

Στο επίκεντρο των μέτρων θα είναι το επίδομα των 800 ευρώ και ποιοι θα είναι δικαιούχοι των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη είναι να το λάβουν όσο περισσότεροι γίνεται. Μάλιστα μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από τους δικηγόρους για τις «επιταγές» κατάρτισης των 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι πιθανόν τα 800 ευρώ να δοθούν στους 166.000 επιστήμονες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι δεδομένο.

Κι άλλοι ΚΑΔ στη λίστα

Την ίδια ώρα, όπως έχει αναγγελθεί, αυξάνεται κατά πολύ η λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας δήλωσε χθες στο Mega ότι για τον ορισμό της πληττόμενης επιχείρησης δεν ισχύει το ποσοστό μείωσης του τζίρου γιατί «τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα».

Παράλληλα θα εξειδικευτούν ακόμη περισσότερα τα μέτρα για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που δρομολογούνται προβλέπουν:

Νέα λίστα ΚΑΔ: Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το ποσό των 400 ευρώ για τους εργαζόμενους των ανωτέρω επιχειρήσεων.Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές: Πιθανόν θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών , σε περίπτωση που έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση εμείνει στην απόφασή της περί αποκλεισμού των δικηγόρων , αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Κρατικές χορηγήσεις 1 δις. Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται εντός της εβδομάδας με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας. Στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δήλωση για ενταχθούν στο μέτρο με βάση συγκεκριμένους όρους.

Για τις επιχειρήσεις (που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι) και οι οποίες πλήττονται από την κρίση, επιδότηση επιτοκίων κατά 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Στην πράξη, ο όρος επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι το κόστος θα καταβληθεί από το κράτος. Είναι εξαιρετικά πιθανόν το πρόγραμμα να επεκταθεί από τους τρεις στους πέντε μήνες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ

Τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου εγγυοδοτικού προγράμματος που θα εγγυάται δάνεια επιχειρήσεων τα οποία αφορούν αποκλειστικά κεφάλαιο κίνησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, όπως και μέσω του ΕΣΠΑ. Στην πράξη θα αφορά την χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω:

Ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 3 δισ ευρώ.

Παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί ή εξετάζεται:

Λουκέτο στα καταστήματα: Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 66 κλάδους της οικονομίας. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών.

Σούπερ Μάρκετ: Εξετάζεται η μονοδρόμηση στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών.

Λαϊκές Αγορές: Υπό εξέταση το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων: φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, τελών χαρτοσήμου, περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, φόρου διαμονής, φόρου κληρονομιών, φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας: Οδεύει προς παράταση το ισχύον καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου.

Μισθοί στο Δημόσιο – Συντάξεις: Για το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς του δημοσίου και των συντάξεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι με τα σημερινά δεδομένα «το θέμα αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Ανέπαφες συναλλαγές: Από σήμερα ως και την Κυριακή 31 Μαΐου, αυξάνεται στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook