Νέα μέτρα για εμβολιασμένους χωρίς lockdown – Νέες ανακοινώσεις

νέα-μέτρα-για-εμβολιασμένους-χωρίς-lockdown-8211-1270819

Τέλος σε κάθε σενάριο για lockdown έχει βάλει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως επεξεργάζεται νέο σχέδιο για να δώσει περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους και όσους τηρούν τα μέτρα της πανδημίας, καθώς ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και της εστίασης που πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας ήδη από το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι ο ίδιος μαζί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταρτίζουν νέα μέτρα και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να «δοθούν» περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους «στο σημείο», μάλιστα, που να φτάνει σε «κανονικότητα».

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης, το σχέδιο που επεξεργάζονται είναι, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι να υπάρχει ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος. Παρότι δεν διευκρίνισε αν τα μέτρα θα αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις «κόκκινες» περιοχές, επισήμανε πως στους μικτούς χώρους της εστίασης, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Εφόσον υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων, τόνισε επίσης ο κ. Πλεύρης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε ανακοινώσεις που θα εκπέμπουν «καθαρά μηνύματα σε σχέση με τους εμβολιασμένους», ενώ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown».

Αντιδράσεις στην εστίαση για τα μίνι lockdown

Σε νέο καθεστώς μέτρων έχουν ήδη μπει Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ σε ισχύ μπαίνει και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στα νέα μέτρα αντιδρούν έντονα οι καταστηματάρχες της εστίασης που ενώ έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για την νέα σεζόν, βλέπουν και πάλι να επαναλαμβάνεται η περσινή εικόνα. Πολλοί αυτούς, μάλιστα, που δουλεύουν νύχτα ουσιαστικά θα κλείσουν τα καταστήματά τους.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν και ορισμένοι ζητούν και αυστηρότερα μέτρα. Μετά δε και τις εικόνες συνωστισμού σε συναυλία του Γιάννη Πάριου στη Θεσσαλονίκη, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε καθολική απαγόρευση της μουσικής. «Το θέμα της μουσικής είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί εξαρτάται πως το αναλύει ο καθένας.

Αν υποθέταμε ότι σε ένα μαγαζί εστίασης υπήρχαν μουσικοί που έπαιζαν μπουζούκι και όλοι κάθονταν στις σωστές αποστάσεις και άκουγαν τη μουσική δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται έτσι ο κορονοϊός. Εάν όμως η μουσική παίζει όλη νύχτα στο μπαρ και είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να φοράμε τις μάσκες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος» δήλωσε σήμερα.

Οριστικό «ναι» στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης, παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. Όπως είπε εξηγώντας την απόφαση αυτή, «αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις».

Συμπλήρωσε, δε, ότι στην παρέλαση «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook