Να πώς θα μειώσεις τα πρόωρα σημάδια γήρανσης με τη διατροφή σου

Οι διατροφικές σου επιλογές καθρεπτίζονται στο πρόσωπο ή στο σώμα σου. Πώς θα αντιστρέψεις τη ζημιά από μέσα προς τα έξω;

Αν νιώθεις συχνά πολύ κουρασμένη, αν τα νύχια σου σπάνε ή κιτρινίζουν, αν το δέρμα σου είναι θαμπό, πιθανότατα εμφανίζεις έλλειψη ορισμένων σημαντικών βιταμινών στον οργανισμό σου.

Αν νιώθεις συχνά πολύ κουρασμένη, αν τα νύχια σου σπάνε ή κιτρινίζουν, αν το δέρμα σου είναι θαμπό, πιθανότατα εμφανίζεις έλλειψη ορισμένων σημαντικών βιταμινών στον οργανισμό σου. Άκουσε το σώμα σου και δώσε σημασία σ’ αυτά που έχει να σου πει. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς θα βελτιώσεις τη διατροφή και την υγεία σου.

(Πρόωρα) Σημάδια της ηλικίας

Βλέπεις: Παρατηρείς αλλαγές στην επιδερμίδα του προσώπου σου νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενες, όπως κηλίδες από τον ήλιο, αδρό και θαμπό δέρμα, μικρές ρυτίδες, το «πόδι της χήνας», πρησμένα βλέφαρα ή μικρές φλέβες.

Η αιτία: Μάλλον δεν ακολουθείς «αντιγηραντική» διατροφή, όπως την περιγράφει η ειδικός μας: πλούσια σε φρούτα και ελαιόλαδο, που περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν το δέρμα να προστατεύεται από το οξειδωτικό στρες (που βλάπτει τις πρωτεΐνες του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη).

Η λύση: Για να καθυστερήσεις τη διαδικασία της γήρανσης, το μυστικό είναι η πρόληψη. Ο έλεγχος του στρες, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη είναι πολύ σημαντικά.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και λινολεϊκό οξύ (σε συγκεκριμένα είδη λαδιών) έχει συνδεθεί με λιγότερες ρυτίδες και αποφυγή της λέπτυνσης της επιδερμίδας που σχετίζεται με τη γήρανση.

Επιπλέον, οι βιταμίνες Α, D και Ε και τα Ω3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την εμφάνιση και την υγεία του δέρματος. Ιδιαίτερα οι βιταμίνες C και Ε προστατεύουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας σου.

Κατά τα άλλα, σούπερ πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο και τα φρούτα του δάσους, ο σολομός και το τυρί θα συμβάλλουν στο να έχεις επαρκή βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι και τα αμύγδαλα θα ενισχύσουν την πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Πηγή: shape.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ