Μελομακαρονόπιτα
Μια πιο γρήγορη εκδοχή των κλασικών μελομακάρονων. Αν δεν θέλετε να πλάσετε ένα-ένα τα μελομακάρονα, φτιάξτε μια τέλεια μελομακαρονόπιτα με καρύδια και μέλι.
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1/2 πορτοκάλι
- 70 γρ. μέλι
Για την πίτα
- 200 γρ. σπορέλαιο
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το πορτοκάλι.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Για την πίτα
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
-Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
-Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακατεύουμε.
-Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε.
-Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά, και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
-Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.
-Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια, και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
-Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
-Περιμένουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
akispetretzikis.com