Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα ψέματα και τις κυβερνητικές ευθύνες

μελέτη-τσιόδρα-λύτρα-πυρ-ομαδόν-από-1339790

Στο «κενό» φαίνεται πως πέφτει η κυβερνητική τακτική για την υποβάθμιση της αποκαλυπτικής μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά εναντίον του Μαξίμου και ζητάει εξηγήσεις για τα ψέματα και τις κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με την τραγωδία που έχει συντελεστεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Δεκέμβρη υποστήριζε πως ο ίδιος «δεν έχει καμία ένδειξη ότι για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ». «Εγώ δεν έχω τέτοια ένδειξη! Εσείς έχετε; Φέρτε την!», είχε πει απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιοποίηση της μελέτης σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως για αυτήν είχε ενημερωθεί σε «ανώτατο επίπεδο» η κυβέρνηση από τον Μάιο, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα damage control, μια επιχείρηση διαχείρισης της αποκάλυψης που έχει φέρει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. Έτσι, την αρχική σιωπή του Μαξίμου και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ακολούθησε η προσπάθεια να μείνει εκτός κάδρου, και εκτός ευθυνών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την έρευνα». Πάντως ο επιδημιολόγος Θ. Λύτρας, και με νέες δηλώσεις, διέψευσε έμμεσα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας είχε γίνει σε «ανώτατο επίπεδο» και πως αν αυτό δεν είχε συμβεί ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας «θα ήταν υπόλογοι».

Ακολούθως, επιχειρήθηκε η απαξίωση της μελέτης. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση της Πέμπτης για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία ρωτήθηκε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και σχολίασε λέγοντας ότι είναι ένα επιστημονικό άρθρο που «έχει αδυναμίες» και «κενά» και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από «πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικούς πληθυσμούς».

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γινόντουσαν εμβολιασμοί και δεν έχει συμπεριλάβει καθόλου, το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχει συμπεριλάβει είναι τα όρια συστήματος ανά περιφέρεια, καθώς δεν έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται λίγο παραπάνω ανάλυση για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Απαντώντας στην επιχείρηση απαξίωση, αρχικά υπήρξε η αιχμηρή τοποθέτηση του Θ. Λύτρα, ο οποίος τόνισε ότι η επιστημονική κριτική δεν γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα αλλά έχει συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρόσθεσε, ότι «όποιος θεωρεί πως υπάρχουν αδυναμίες σε μια δημοσιευμένη μελέτη οι οποίες την «ακυρώνουν», στέλνει letter στο περιοδικό, ο editor ελέγχει τη βασιμότητα, και το δημοσιεύει μαζί. ΕΤΣΙ γίνεται στην επιστήμη, και με τον Σωτήρη Τσιόδρα καλωσορίζουμε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε δομημένη κριτική». Τέλος, κλείνοντας την απάντηση του στην κ. Γκάγκα τόνισε πως εκείνος και ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπορούν να απαντούν «σε μπερδεμένα μισόλογα κι αποσπάσματα».

Ακολούθησε διαρροή στην Καθημερινή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, αναφέρει πως ο Σωτήρης Τσίοδρας είναι «σφοδρά ενοχλημένος» και θεωρεί τη συμπεριφόρα της κ. Γκάγκα αντισυναδελφική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» στην στήλη «Θεωρείο» ο κ. Τσιόδρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αντισυναδελφική τοποθέτηση της Μίνας Γκάγκα και την υποβάθμιση της μελέτης. Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τούτο δεν είναι καθόλου αμελητέο για έναν καθηγητή του διαμετρήματος Τσιόδρα ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα και όπως έμαθα, ο καθηγητής ενοχλήθηκε σφόδρα με την αντισυναδελφική τοποθέτηση της Γκάγκα».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε ερωτήματα που περιμένουν απάντηση

Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζεται στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, τόνισε, ότι «σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί».

«Στην Ελλάδα, όμως, δε συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με νέα ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί του ήξεραν για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και ψεύδονταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι πολιτικά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει έστω και τώρα σε πέντε ερωτήματα και συγκεκριμένα:

  1. Θα ζητήσουν έστω μια συγνώμη για τα συνειδητά ψέματα και την εγκληματική τους αμέλεια;
  2. Για το «δεν υπάρχει διαφορά για τους εντός και τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους» του κ. Μητσοτάκη;
  3. Για το «δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ», του κ. Σκέρτσου;
  4. Για το «πεταμένα λεφτά» τα χρήματα για επιπλέον ΜΕΘ, του κ. Πέτσα;
  5. Για το «ακόμη κι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» του κ. Γεραπετρίτη;

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει πως πρωθυπουργός και Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί ενώ ο συνυπογράφων τη μελέτη επίκουρος καθηγητής Θόδωρος Λύτρας με νέα του ανάρτηση επαναλαμβάνει εμφατικά πως «ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων όσους μπορούν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ».

ΚΙΝΑΛ: η κυβέρνηση είναι «έκθετη πολιτικά και ηθικά»

Επιβεβαίωση αποτυχίας της κυβέρνησης «να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία» θεωρεί την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα το ΚΙΝΑΛ, διά του του υπεύθυνου τομέα Υγείας του κόμματος, βουλευτή, Ανδρέα Πουλά.

Ο ίδιος, στην γραπτή δήλωσή του τονίζει, ότι η κυβέρνηση είναι «έκθετη πολιτικά και ηθικά».

Αναλυτικά η δήλωση:

«H μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση και ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού από τον Μάϊο, επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πανδημία.

ΚΚΕ: Οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη τον διαψεύδουν

Σε ομιλία του στην Καλαμάτα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέφερε σχετικά: «Η αναγκαιότητα για περισσότερες ΜΕΘ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές φωνάζει από παντού, από τις έρευνες όλων των επιστημόνων ακόμα και συνεργατών της κυβέρνησης για τους αυξημένους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι οποίες διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνολικά την κυβέρνηση που τις θεωρεί «πολυτέλεια»».

ΜέΡΑ25: «εγκληματικές ευθύνες»

Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης σε συνέχεια της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του σήμερα το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα.

«’Ακρα του τάφου σιωπή ή αμήχανες αστείες δικαιολογίες από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, μετά τη δημοσίευση της μελέτης των (κάθε άλλο παρά αντικυβερνητικών) κκ Λύτρα και Τσιόδρα. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια δεν κρύβεται πια. Η εργαλειοποίηση της επιστήμης από τη Μητσοτάκης ΑΕ δεν μπορεί να διαρκεί στο διηνεκές.

Αυτά που οι μαχόμενοι υγειονομικοί μέσω της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ φώναζαν εδώ και καιρό, αυτά που κι εμείς λέγαμε ξανά και ξανά στη Βουλή, επιβεβαιώνονται ακόμα κι από τους ίδιους τους επιστήμονες που επέλεξε ως πρόσωπα η κυβέρνηση», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Η μη ενίσχυση του ΕΣΥ έχει θανατηφόρα αποτελέσματα, τα οποία είναι πλέον μετρήσιμα».

Συνεχίζοντας, αναφέρει τα τρία συμπεράσματα:

«Συμπέρασμα πρώτο Ο πρωθυπουργός της χώρας ψεύδεται εν γνώσει του εντός της Βουλής για ζητήματα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Όταν φώναζε ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ πετώντας στα σκουπίδια ολόκληρη την επιστήμη της εντατικολογίας.

Συμπέρασμα δεύτερο Η επαρχία είναι παρατημένη στη μοίρα της, όχι μόνο αναπτυξιακά, αλλά και υγειονομικά. Όταν η πιθανότητα επιβίωσης για όσους ανθρώπους χρειαστούν νοσηλεία και διασωλήνωση στην επαρχία είναι 40% λιγότερη, που σημαίνει ότι οι πρόχειρες «ΜΕΘ» που στήθηκαν από το υπουργείο Υγείας στα επαρχιακά νοσοκομεία ήταν μόνο κατ’ επίφαση ΜΕΘ και άρα για κάθε δέκα εισαγόμενους στην εντατική από κορονοϊό, στην Αθήνα πεθαίνουν οι έξι και σώζονται οι τέσσερις ενώ στην περιφέρεια πεθαίνουν σχεδόν οι εννέα και σώζεται ο ένας.

Συμπέρασμα τρίτο Οι υπουργοί της κυβέρνησης ψεύδονταν εν γνώσει τους ως προς τον αριθμό των εν λειτουργία μονάδων εντατικής θεραπείας. Όταν το κατώφλι των 400 ταυτόχρονα διασωληνωμένων σε ΜΕΘ Covid, πάνω από το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα η θνητότητα, προστεθεί στους 600 ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ για άλλες αιτίες, δείχνει ότι η πραγματική δυναμικότητα του ΕΣΥ σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν είναι πάνω από 1.000, παρά τις ψευδείς αιτιάσεις του υπουργείου για 1.500».

«Η εγκατάλειψη σε βαθμό σαμποτάζ του ΕΣΥ από την Μητσοτάκης ΑΕ δεν αφορά βέβαια μόνο τον κλάδο της εντατικής θεραπείας. Αφορά συνολικά τις δομές όπως την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, με την τραγική τους υποστελέχωση. Το φιάσκο στη διαχείριση της πανδημίας είναι επίσης συνολικό», προσθέτει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έχει πρόσθετη αξία γιατί προέρχεται από τους ίδιους τους κυβερνητικούς επιστήμονες. Καταδεικνύει με τον πιο προφανή τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες μιας κυβέρνησης που μπροστά στον εναγκαλισμό της με τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαθούν ζωές. Οι ίδιοι που μας έλεγαν με υποκρισία ότι δεν θέλουν να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την απώλεια περίπου 1.500 ζωών μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021. Το να τους σταματήσουμε με τη συλλογική μας δράση είναι η μόνη ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμία από εμάς».

Και Ερώτηση

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα «Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Τσιόδρα» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ενώ ήταν ήδη κατανοητό από όλους και με βάση την απλή λογική αλλά και τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και η διασωλήνωση σε ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, όπου οι ασθενείς υποθεραπεύονται, γιατί δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, η μελέτη σφραγίζει με ψυχρά δεδομένα την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ερωτούν, δε, τον υπουργό τα εξής:

1. Όταν τον Απρίλιο του 2011 δηλώνατε «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί», μήπως εννοούσατε και τα σύνορα που χωρίζουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών από τον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη μια κλίνη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου;

2. Πώς μιλάτε για 1.300 ΜΕΘ, όταν με 700 διασωληνωμένους έχουμε 150 εκτός ΜΕΘ;

3. Ποιοι είναι, τελικά, οι πραγματικοί αριθμοί για κλίνες ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό;

4. Ποιό είναι το ποσοστό θνησιμότητας εμβολιασμένων και μη από τον μήνα Νοέμβριο του 2021;

Βελόπουλος: «Πανδημία ψεμάτων της ΝΔ»

«Η «πανδημία» των ψεμάτων της Ν.Δ. καταρρέει με πάταγο. Η δημοσιοποίηση της μελέτης των κ. Σωτήρη Τσιόδρα – Θεόδωρου Λύτρα, συνιστά την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης» αναφέρει ο αρχηγός της, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στις συνεχείς εκκλήσεις μας εντός κοινοβουλίου για την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και επάνδρωσης των ΜΕΘ, ώστε να σωθούν ζωές Ελλήνων, η κυβέρνηση απαντούσε με συκοφαντίες και αήθεις χαρακτηρισμούς. Σήμερα, αποδεικνύεται πως χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, εξ αιτίας αυτών των ελλείψεων που έγκαιρα καταγγείλαμε.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνώριζαν τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας από τον περασμένο Μάιο. Γεγονός το οποίο δεν τους εμπόδισε να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο ακόμα και για «μη αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ», την στιγμή που η μελέτη τεκμηριώνει αύξηση θνητότητας κατά 87%, έναντι της νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όσο για τους «μετά Χριστόν προφήτες» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, τους υπενθυμίζω ότι όταν εμείς μιλούσαμε για ενίσχυση των ΜΕΘ, για μονοκλωνικά, για συνταγογράφηση αξιόπιστων διαγνωστικών ελέγχων, αυτοί λειτουργούσαν ως κυβερνητικό δεκανίκι στις κατασταλτικές επιλογές της ΝΔ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook