Μεγάλη παρέμβαση ετοίμασε ο Δήμος Χανίων – Θα πλακοστρώσει όλο το Ενετικό Λιμάνι

μεγάλη-παρέμβαση-ετοίμασε-ο-δήμος-χαν-1165081

Εκτενέστατη παρέμβαση που θα δώσει τέλος στα αποσπασματικά μπαλώματα που κατά καιρούς έχουν γίνει στο πλακόστρωτο του Ενετικού Λιμανιού, έχει ετοιμάσει ο Δήμος Χανίων. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα και προβλέπει την αφαίρεση όλου του υφιστάμενου πλακόστρωτου – ή της ασφάλτου, όπου αυτή υπάρχει – και τοποθέτηση ομοιόμορφης πλάκας σε όλη την παραλιακή ζώνη από το Φιρκά ως το Νεώριο του Μόρο, αλλά και εκτενείς επεμβάσεις στον λιμενοβραχίονα. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 8.000.000 ευρώ και, αν προχωρήσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο λιμάνι επί δεκαετίες.

Η λογική είναι η εξής: το Ενετικό Λιμάνι θα πρέπει να αποκτήσει μια ομοιόμορφη όψη, όσον αφορά το πλακόστρωτο, η οποία να αντιστοιχεί στην ιστορική και πολιτιστική αξία του, ενώ ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσει και την υποδομή, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στην ανάρτηση που έκανε για το θέμα στo Facebook. Μοναδική εξαίρεση για την πλακόστρωση θα υπάρξει στην πλατεία Κατεχάκη, όπου διατηρείται υποχρέωση προς το υπουργείο Πολιτισμού να παραμείνει ο κυβόλιθος του Βεζουβίου, αλλά ακόμα και αυτός αναμένεται να «σηκωθεί» και να ξαναστρωθεί από την αρχή. Όσο για την πλάκα που θα τοποθετηθεί σε όλο το λιμάνι, στη μελέτη προβλέπεται να είναι σκουρόχρωμη, παρόμοια με εκείνη που υπάρχει σήμερα στο τέλος της οδού Χάληδων, στις λεγόμενες «αλυσίδες».

Τα διαφορετικά είδη πλακόστρωτου και ασφάλτου στο Ενετικό Λιμάνι, όπως τα δημοσίευσε ο δήμαρχος Χανίων

Παρέμβαση σχεδιάζεται και στον λιμενοβραχίονα, όχι με πλακάκι όμως, αλλά με τοποθέτηση σχιστόλιθου ίδιου με τον υφιστάμενο, που θα όμως είναι απαλλαγμένος από το… βάρος της ηλικίας και τις φθορές του καιρού. Η παρέμβαση αυτή θα φτάσει μέχρι το παλιό καρνάγιο, όπου μάλιστα τον προηγούμενο μήνα έγιναν και εργασίες καθαρισμού. Το υπόλοιπο τμήμα του λιμενοβραχίονα μέχρι τον φάρο, θα παραμείνει ως έχει.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης, η μελέτη είναι έτοιμη και θα σταλεί άμεσα στο ΚΑΣ, μιας και θα πρέπει να λάβει έγκριση από την αρχαιολογία. Μαζί με τη μελέτη θα σταλούν και τα σχέδια παρεμβάσεων που θα πρέπει να κάνουν η ΔΕΥΑΧ, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, είναι πρακτικά έτοιμα. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως υπογειοποιήσεις καλωδίων.

Η επιφάνεια της παρέμβασης (πράσινο χρώμα) περιλαμβάνει όλο το λιμάνι

Παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ δεν φημίζεται για την ταχύτητά του, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σχετικά γρήγορη έγκριση, πιθανόν εντός του 2021, καθώς οι εργασίες αφορούν μόνο πλακόστρωση. Θα χρειαστεί έγκριση και από σειρά υπουργείων και όταν οι διαδικασίες αυτές ολοκληρωθούν, το έργο θα δημοπρατηθεί. Με κόστος 8.000.000 ευρώ, ο Δήμος Χανίων αναζητάει ήδη πηγές χρηματοδότησης και από τη δημοτική αρχή εκφράζεται η πεποίθηση ότι αυτές θα βρεθούν.  Φέρεται μάλιστα να έχουν ήδη γίνει προεργασίες σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Στην ερώτηση για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκτέλεση του έργου, ο κ. Κοτσιφάκης εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες από τη στιγμή έναρξης των εργασιών.  Οι εργασίες σε κάθε περίπτωση θα γίνουν μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μελέτη συντάχθηκε από τον ίδιο τον Δήμο Χανίων και την τεχνική υπηρεσία του, με το Γραφείο Παλιάς Πόλης να αναλαμβάνει να τη φέρει εις πέρας, εντός μόλις ενός εξαμήνου, από τα τέλη Ιουνίου ως σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν χρονοβόρες διαδικασίες και επιπρόσθετα έξοδα, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη περίοδο.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

5 thoughts on “Μεγάλη παρέμβαση ετοίμασε ο Δήμος Χανίων – Θα πλακοστρώσει όλο το Ενετικό Λιμάνι

  1. Σωστη κινηση αλλα θελει προσοχη. Στις πλακες αυτες περπαταει πολυς κοσμος και πρεπει να ειναι καταλληλες. Οχι να σκονταφτουμε ουτε να καταχτυπανε τα καροτσακια των μωρων.Αντε μια και τα σκιαδια να τελειωνουμε με το λιμανι επιτελους.

  2. Όλο ανακοινώσεις έργων κάνει ο δήμος,όπως πχ η αλλαγή των σκιαδίων στο λιμάνι, ο κόμβος Μουρνιών δημιουργία πάρκων, δημοτική αγορά. Μελέτες ξανά μελέτες πρόγραμμα και μετά «ΤΙΠΟΤΑ».

  3. Μπροστά στις Αλυσίδες οι πλάκες θυμίζουν πλακόστρωση τύπου κατοικίας, με μαρμαρόπλακες και αρμό.
    Αν αυτό λέγεται καλαισθησία σε σχέση με την αυθεντική, τι να πω!!! Άφωνος. Η αυθεντική πλακόστρωση είναι ορατή πέριξ του Γυαλί Τζαμισί και προς το Παλάς. Αν είναι να γίνει κάτι πρέπει να είναι σαν την αυθεντική, με τεράστιο βάθος πλακών και χωρίς ομοιόμορφο αρμό, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος για κακόγουστη απομίμηση της αυθεντικής δημιουργίας.

  4. Πέραν του αισθητικού ζητήματος (που απομένει να το δούμε) πολύ σημαντικό, λόγω της θάλασσας, είναι και το ζήτημα της ποιότητας κατασκευής (δηλαδή επιλογής σωστών υλικών, υποστρώματος, τεχνικών εφαρμογής κλπ), ώστε αυτό το ακριβό αυτό έργο των 8 εκ Ευρώ να έχει κάποια διάρκεια ζωής και να μην είναι άχρηστο σε 2 χρόνια!! Κατά τα λοιπά, το Ενετικό Λιμάνι θυμίζει τριτοκοσμική εμποροπανήγυρη με όλα τα πολύχρωμα παραπήγματα και μουσαμάδες που έχουν τοποθετήσει οι καταστηματάρχες. Συνεπώς, αν δεν λυθεί και αυτό το θέμα, θα είναι κυριολεκτικά σαν να πετάμε τα χρήματά μας, διότι το αισθητικό αποτέλεσμα θα παραμένει πολύ άσχημο!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook