Με το πρώτο φως σηκώθηκαν τα Καναντέρ προς την Εύβοια

με-το-πρώτο-φως-σηκώθηκαν-τα-καναντέρ-π-897573

Δύσκολη ήταν η νύχτα για την Εύβοια όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη να κατασβέσουν τη φωτιά που συνεχίζει να καίει.

Με το πρώτο φως της μέρας, τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν με προορισμό τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.

Συνολικά 6 ελληνικά αεροσκάφη είναι καθοδόν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και τα δύο ιταλικά καναντέρ, τα οποία έφτασαν τα ξημερώματα στην Ελλάδα.

Η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να ακούν τις οδηγίες της πυροσβεστικής, ενώ τόνισε ότι έχει ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και αύριο θα έρθουν τέσσερα αεροσκάφη για να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά».

«Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

«Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», πρόσθεσε…

Στο μεταξύ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στο χωριό Μακρυμάλλη το οποίο εκκενώθηκε καθώς οι φλόγες, που εξαπλώθηκαν με ραγδαίο ρυθμό, απείλησαν σπίτια.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής, τη στιγμή που αντικρίζουν κατάματα την απώλεια.

«Με δυσκολία εγκαταλείψαμε το χωριό μας, βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη«, δήλωσε στο protothema.gr ο Γιάννης Κατσιμπάλης κάτοικος του χωριού.

Όπως περιγράφει, οι κάτοικοι του χωριού έφυγαν από τα σπίτια τους αφού οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Τα λόγια του Γιάννη Κατσιμπάλη συγκλονίζουν: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να καούν σπίτια γιατί υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα στην περιοχή. Πήραμε ότι μπορούσαμε από το σπίτι, τα βάλαμε μέσα στο αυτοκίνητο γιατί σίγουρα θα περάσουμε τη νύχτα μέσα στα αμάξια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περάσει η φωτιά μέσα στα σπίτια μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook