Με 2,2 εκ. ευρώ σε… εκκρεμότητα, η αλλαγή διοίκησης στην ΔΕΔΙΣΑ: Παγώνει λόγω εθνικών εκλογών η λύση Σταθάκη

με-22-εκ-ευρώ-σε-εκκρεμότητα-η-αλλαγή-δι-872782

Η προεκλογική περίοδος φαίνεται ότι «παγώνει» την δρομολογημένη Υπουργική Απόφαση του Γιώργου Σταθάκη που θα έδινε λύση στο «αλαλούμ» που έχει προκύψει με το θέμα του ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ.

Συνεπώς, τα 2,2 εκ. ευρώ που ζητά η Εφορία, πιθανότατα θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα δημοτική Αρχή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το θέμα απασχόλησε την σημερινή -πρώτη μετά τις εκλογές- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, με το Δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να υποστηρίζει πως πρόκειται για θέμα του κράτους, τονίζοντας πως μιλάμε για προσπάθεια απαλλαγής από τον ΦΠΑ που γίνεται τα τελευταία χρόνια και όχι για πρόστιμο, όπως κακώς έχει παρουσιαστεί.

Αναλυτικότερα, από το 2015 και μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι προγραμματικές συμβάσεις της ΔΕΔΙΣΑ με τους ΟΤΑ του νομού Χανίων απαλλάχθηκαν από τον ΦΠΑ. Μάλιστα, όλες οι σχετικές συμβάσεις έκτοτε έχουν εγκριθεί από τον Επίτροπο, ο οποίος μάλιστα επέστρεφε πίσω στους Δήμους όποια απόφαση είχε ΦΠΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, όταν το θέμα έφτασε στην ΔΟΥ Χανίων, η άποψη που εκφράστηκε ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η ΔΕΔΙΣΑ αντιμετωπίστηκε ως ανώνυμη εταιρεία και ζητήθηκε  να αποδοθεί το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ του ΦΠΑ.

Η υπόθεση βρίσκεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Επίλυσης Διαφορών ενώ σημειώνεται πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα αφορά και όλες τις επόμενες προγραμματικές συμβάσεις, δηλαδή ποσό 2,2 εκ. ευρώ περίπου, κάθε χρόνο.«Άπό την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες. Το θέμα πιστεύουμε ότι θα το λύσει η Πολιτεία. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε την επιχείρηση από αυτό το βάρος που έτσι κι αλλιώς είχε. Από’ κει και πέρα είναι θέμα του κράτους» τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει «Plan B» και το ποσό αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα θέμα στη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να τοποθετηθούν ως προς αυτό.

«Τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα ταμεία. Το θέμα είναι πού θα οδηγηθούν: Σε επενδύσεις στην καθαριότητα ή σε επιστροφή ΦΠΑ;» σχολίασε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης.

«Η εφορία έχει την  δική της άποψη. Θεωρεί την ΔΕΔΙΣΑ ως ΑΕ. Ξεχνά όμως ότι έχει ειδικό, κοινωφελή σκοπό κι ότι εξυπηρετεί τους Δήμους – μετόχους της. Επίσης βάζει θέμα ανταγωνισμού. Όμως η ΔΕΔΙΣΑ δεν παίρνει δουλειές έξω. Και όταν υπογραφεί προγραμματικές με ιδιώτες – όπως έχουμε με την Fraport- τότε βάζει ΦΠΑ» εξήγησε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Κουτράκης.

Νωρίτερα, για το θέμα είχαν τοποθετηθεί οι παρατάξεις Παπαδογιάννη και Σαρρή, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην διεκδίκηση του Δήμου Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook