Μας θεωρεί απλοϊκούς η Τουρκία – Μετά τις προκλητικές NAVTEX, παρουσιάζει…θέληση για διάλογο

μας-θεωρεί-απλοϊκούς-η-τουρκία-μετά-τ-1099826
Οι περιοχές για τις οποίες εξέδωσε NAVTEX η Τουρκία

Περίεργες… μανούβρες από την Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, καθώς από τη μία ο πρόεδρος Ερντογάν ξαφνικά εμφανίστηκε να έχει διαλλακτικότερη στάση – σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες, πολεμοχαρείς δηλώσεις – από την άλλη όμως οι Τούρκοι εξέδωσαν δύο NAVTEX, με την ασυνήθιστη πρακτική να ανακοινώνουν σε αυτές, ασκήσεις του Ρώσικου ναυτικού.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία, ότι έχει ενδεχομένως κάποια στήριξη από τη Ρωσία στις διεκδικήσεις της. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση ή ενημέρωση από πλευράς Ρωσίας, η οποία έχει κατά καιρούς εκδώσει NAVTEX η ίδια, όταν το Ρώσικο ναυτικό έκανε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προς το παρόν είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στο παιχνίδι που παίζεται το τελευταίο δίμηνο, μιας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, η κίνηση αυτή να είναι προσπάθεια των Τούρκων να «ψηλαφίσουν» τις διαθέσεις των Ρώσων, ή αν είναι κάτι που έκαναν εν γνώσει τους. Εάν όμως δεν υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο, τήρηση αποστάσεων ή διάψευση τις επόμενες μέρες, η στάση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σιωπηρή στήριξη των Τούρκων.

«Καζάν-καζάν» ή στάχτη στα μάτια;

Έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες απειλές και δηλώσεις περί πολέμου, ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας.» Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει αποκλιμάκωση και να βρεθεί μια λύση «καζάν-καζάν» (επωφελής για όλους).

Όμως, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αλλάζει τη στάση και τις διεκδικήσεις της, οποιοσδήποτε διάλογος θα είχε ως αντικείμενο ουσιαστικά το τί θα κερδίσουν οι Τούρκοι – δηλαδή, τι θα χάσουν όλοι οι υπόλοιποι, ενώ δεν τους υποχρεώνει για κάτι τέτοιο το διεθνές δίκαιο, τη στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει να έχει την ανοικτή στήριξη κάποιας από τις μεγάλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Που σημαίνει, ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να συζητήσει, τι θα παραχωρήσει στην Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες.

Ήδη η ελληνική πλευρά έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν περί διαλόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι «για να ερμηνεύσει κανείς σωστά τα σημάδια θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνεπεία, για να εξάγει κανείς τα σωστά συμπεράσματα. Είμαστε ακόμη περίοδο έξαρσης προκλητικών ενεργειών και ρητορείας περιμένουμε αυτό να αποκλιμακωθεί πριν προχωρήσουμε σε εξαγωγή συμπερασμάτων».

Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Η Ελλάδα, στην πρόταση «διαλόγου» των γειτόνων, απάντησε ουσιαστικά με την απαίτηση να συμμορφωθεί η Τουρκία και να προβεί σε αποκλιμάκωση, αλλιώς θα ακολουθήσουν κυρώσεις, όπως τις έχει ανακοινώσεη η ΕΕ. Πρακτικά δηλαδή, είπε στην Τουρκία ότι δεν νοείται διάλογος για το τί θα κερδίσουν οι Τούρκοι στη Μεσόγειο, και αν δεν τους ικανοποιεί αυτό, είναι δικό τους θέμα.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες, ακόμα και αν η ρητορική δείχνει ελαφρύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Επόμενο επεισόδιο της κρίσης αναμένεται να είναι η προσπάθεια του πλοίου Ορούτς Ρέις να πραγματοποιήσει έρευνες σε Ρόδο και Καστελόριζο, όπως έχει προαναγγελθεί πρόσφατα στα τούρκικα ΜΜΕ.

Αν, βέβαια, κάτι τέτοιο συμβεί πραγματικά.

zarpanews.gr – Λ. Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook