Λύσεις εδώ και τώρα ζητούν οι εκπαιδευτικοί των Χανίων για το πρόβλημα της στέγασης

Συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Χανίων για να συζητήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας και αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο Υπουργείο, Περιφέρεια και ο Δήμος οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας λύσεις, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου που δημοσιεύουν: “η απουσία μόνιμων διορισμών εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη, μετακινούμενη ομάδα χιλιάδων  εκπαιδευτικών η οποία κάθε χρόνο καλείται να παρουσιαστεί και να αναλάβει υπηρεσία σε ελάχιστο χρόνο. Η αναζήτηση στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές είναι ολοένα και πιο δύσκολη όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα. Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.

Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας αναπληρωτής με μισθό 700 – 800€ όταν του ζητούν για μια γκαρσονιέρα έως και 350€; Για να μη μιλήσουμε για συναδέλφους με οικογένειες που μοιραία αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια.

Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για ανθρώπους που αναγκάζονται να έρθουν στα Χανιά εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους λόγω δεσμεύσεων και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ενοίκια. Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν θα ξοδέψει τη μισή σχεδόν σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει σπίτι; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης;
Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στα Χανιά; Θα αναζητούμε τότε εθελοντές ανάμεσα στους τουρίστες και επισκέπτες της πόλης για να μας θεραπεύσουν και να διδάξουν τα παιδιά μας;

Οι προτάσεις των εκπαιδευτικών

Από το Δήμο Χανίων ζητήσαμε να πράξει τα δέοντα ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων. Ενώ προτείναμε:

 • Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
 • Να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, με φτηνό αντίτιμο δωμάτια ξενοδοχείων.
 • Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.
 • Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης εκπαιδευτικών , εργαζομένων και φοιτητών.
 • Να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.

Ο δήμαρχος Χανίων συμφώνησε με την τοποθέτησή μας επί του θέματος και το μέγεθος του προβλήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Όπως μας δήλωσε, ο δήμος Χανίων δεν ήταν έτοιμος για μια τόσο μεγάλη στροφή προς τον Τουρισμό από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Δήμος είναι σε διαδικασία επικοινωνίας με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων και την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων ώστε να αποφευχθούν οι προβληματικές λογικές των ιδιοκτητών ακινήτων των προηγούμενων χρόνων. Τέλος ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις με το πρόβλημα της άμεσης εύρεσης κατοικίας και μέρος των αιτημάτων μας για βραχυχρόνια στέγαση εκπαιδευτικών θεωρεί θα λυθούν.

Τα ΔΣ θα συνεχίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους στην αγωνιστική διεκδίκηση.”

zarpanews.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Να χρηματοδοτηθούν νέες κατοικίες”
  Τι εγινε ; Θα γίνουμε κομμουνιστικό καθεστώς με κρατικές πολυκατοικίες;
  Ας νοικιάσουν ένα μεγαλo διαμέρισμα και να κάνουν συγκατοίκηση να μοιραστούν το ενοίκιο….
  Έτσι θα έχουν και παρέα.
  Μας πρηξανε πια.
  Όλα ακριβηναν φυσικό να ανέβουν και τα ενοίκια. Αν έχει μια μπύρα στο λιμάνι 5 ευρώ θες ακόμα να βρεις γκαρσονιέρα με 200 τον μήνα;
  Τι θα κάνουμε; Εμφύλιο πόλεμο ιδιοκτητών και μη ιδιοκτητών;

  Α για να μην ρίξετε αμέσως την πέτρα: Και εγώ μια ζωή στο ενοίκιο ζω, και δεν έχω 5 στούντιο στο μπιριμπι.

  Ας είχα μυαλό να μάζευα λεφτά να είχα αγοράσει και εγώ κάτι…
  Δεν μου φταίει κανείς.
  Και το παράδοξο είναι ότι πολλοί από αυτούς που γκαριζουν έχουν ιδιοκτησίες!!!!!!
  Έλεος….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ