Lockdown: Το φάντασμα με τα νέα μέτρα και οι ανατριχιαστικές προβλέψεις

lockdown-το-φάντασμα-με-τα-νέα-μέτρα-και-οι-ανα-1174917

Με το φάντασμα του ολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, να πλανάται στον αέρα, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιχειρώντας με τα μαθηματικά μοντέλα που διαθέτουν, να προβλέψουν αν η χώρα είναι στο κατώφλι ενός νέου, τρίτου κύματος κορονοϊού και αν ναι, πότε «θα σκάσει».

Η απόφαση να μην επιλεγεί ακόμα η λύση της γενικευμένης καραντίνας, προκειμένου να παραμείνουν στον «ανεπνευστήρα» όσες περισσότερες επιχειρήσεις για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι προφανές ότι προκαλεί αγωνία στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία τα τελευταία 24ωρα αρχίζει και αθροίζει ανησυχητικά στοιχεία.

Το πρώτο είναι οι νέες εισαγωγές σε κλίνες covid του ΕΣΥ, οι οποίες μόνο το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου έφτασαν τις 457, με τα αντίστοιχα εξιτήρια το ίδιο διάστημα να είναι μόλις 257. Που σημαίνει ότι οι εισαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από τα εξιτήρια.

Επιπρόσθετα, αρχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι ξεπέρασαν και πάλι τους 260. Και αυτό, ενώ δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί σε αυτόν τον δείκτη, η επίπτωση από την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων σε πάνω από 1000 ημερησίως.

Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ότι καταγράφηκαν ακόμη 168 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα στα 403. Μεταξύ αυτών έχουν εντοπιστεί και 6 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με τα υπόλοιπα να είναι της βρετανικής.

Αυτό, όμως, που προκαλεί συναγερμό είναι η συγκέντρωση του ιού στα λύματα, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, πριν από δύο εβδομάδες ήταν αυξημένη κατά 80%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε στο 205%.

Αυτό, κατά τον καθηγητή σημαίνει ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως αγγίζουν τις 100.000. Κι όσο κι αν αυτή η πρόβλεψη ενέχει στοιχεία αβεβαιότητας, είναι προφανές ότι φέρνει εκ νέου στο τραπέζι την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού προοιωνίζεται ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανόν των διασωληνώσεων.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα έχει μία σφαιρική εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα, την Πέμπτη, οπότε μέλη της θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν στον πρωθυπουργό τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση την Παρασκευή για να δώσει την τελική της εισήγηση γι αυτή την εβδομάδα.

Τα τελευταία 24ωρα, ο προβληματισμός έχει μεταφερθεί στον χώρο των σχολείων, και μάλιστα όλων των σχολικών βαθμίδων, διότι παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας, κάτι που πιθανότατα συνδέεται με τη «συμπεριφορά» της βρετανικής μετάλλαξης.

Η ραγδαία αυτή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανησυχεί γονείς και επιστήμονες, οι, πλέον, φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις πλήττουν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες.

Eτσι αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μένει να φανεί αν στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει ομοφωνία στο τι θα πρέπει να γίνει ή θα καταγραφούν και πάλι διαφορετικές απόψεις.

ieidiseis,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook