Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής | Video

η-κυβέρνηση-μητσοτάκη-έλαβε-την-ψήφο-ε-896628

Με 158 ναι και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν στις 22.30 τη Δευτέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έτσι πλέον ξεκινά η διαδικασία για την προώθηση και κατάθεση των νομοσχεδίων τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Της ονομαστικής ψηφοφορίας προηγήθηκε ο κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατά αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκαν σε γενικά ήπιο κλίμα, με τους τόνους να ανεβαίνουν σε λίγες περιπτώσεις.

Μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εμφανίστηκε διατεθειμένος να θέσει προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ προκειμένου όπως είπε «να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της κυβέρνησής του για τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι «η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική» και καταφέρθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια, ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί», αλλά θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, αντικρούοντας τις μομφές περί λαϊκισμού με παραδείγματα που παρέθεσε και υπογραμμίζοντας ότι «εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του ’18, πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων»,σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σε πιθανά νέα μέτρα λιτότητας, σε τυχόν μείωση του αφορολόγητου, στις προσλήψεις σε Παιδεία-Υγεία κ.ά.

Το χρονικό της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή

Η συνεδρίαση σήμερα, τελευταία ημέρα, ξεκίνησε από τις 9:30 με τις τοποθετήσεις των υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι εξειδίκευσαν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του τις προτεραιότητες και τις δράσεις του χαρτοφυλακίου τους σε βάθος τετραετίας, αλλά και τις ομιλίες βουλευτών όλων των κομμάτων.

Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου, το απόγευμα, οπότε ο πρωθυπουργός ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις φόρων από φέτος αντί το 2020.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% σε δύο φάσεις από τον Σεπτέμβριο, και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ εξήγγειλε άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής και του επιτοκίου, υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αναστολή των κατασχέσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία στον προϋπολογισμό για το 2020 και θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει στη συνέχεια τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ακόμη, προανήγγειλε νέα διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και ψηφιοποίησή της, δράσεις για την ανάπτυξη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για λήψη μέτρων σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια, ενώ στις βασικές προτεραιότητες περιέλαβε την αποκομματικοποίηση του κράτους, τον νέο εκλογικό νόμο, την καθιέρωση της ψήφου των απόδημων, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την πράσινη ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook