Λευτέρης Λαμπράκης: Η έκθεση στην Πύλη Σαμπιονάρα και τα δύο νέα βιβλία για την Μάχη της Κρήτης

λευτέρης-λαμπράκης-η-έκθεση-στην-πύλη-1228002

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο ηθοποιός, συλλέκτης, επιμελητής εκθέσεων και συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Λευτέρης Λαμπράκης, με αφορμή μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, τις εκδόσεις Πυξίδα, την περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά.

Αρχικά ο κύριος Λαμπράκης αναφέρθηκε στην έκθεση που τρέχει στην Πύλη Σαμπιονάρα, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εκθεσιακό υλικό, υλικό από συλλέκτες, εφημερίδες, πρωτοσέλιδα εκείνων των ημερών, προκηρύξεις που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας καθώς κι ένα επιτελικό γερμανικό αυτοκίνητο εκείνης της εποχής.

Όπως είπε, την έκθεση επισκέφθηκαν παιδιά από τη Γερμανία τα οποία «έβλεπαν και διάβαζαν γερμανικές προκηρύξεις και στέκονταν με δέος ενάντια στον φασισμό»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου, ενώ αμέσως μετά την σκυτάλη παίρνει η ψηφιακή έκθεση αφίσας και τεκμηρίων, όπου ο καθένας θα μπορεί να την δει μέσα από ένα σύνδεσμο που σύντομα θα ανακοινωθεί. Η συγκεκριμένη έκθεση οργανώνεται με τον Δήμο Πλατανιά και την Πολιτιστική εταιρία Κρήτης.

Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσουν και δύο βιβλία: Το πρώτο λέγεται «Μάχη της Κρήτης, εμείς ξέραμε πώς γράφαμε ιστορία…» και το υπογράφουν ο Λευτέρης Λαμπράκης και ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Το δεύτερο είναι το βιβλίο «Χανιά, ο κινηματογράφος στα χρόνια της κατοχής» από τις εκδόσεις «Πυξίδα της πόλης » και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει η Αθανασία Ζώτου.

Τα βιβλία αυτά στέκονται με μια διαφορετική ματιά πάνω στην ιστορία. Περιλαμβάνουν μαρτυρίες των μαχητών, υλικό από την έκθεση, πρωτοσέλιδα αλλά και άλλες παλιότερες εκδόσεις πάνω στο ιστορικό γεγονός της Μάχης της Κρήτης.

«Σκύψαμε με σεβασμό και δέος απέναντι στα ιστορικά γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Λαμπράκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταγραφεί η ιστορία του τόπου μας από την βάση, από τα κάτω καθώς αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές: «Έχω την αίσθηση ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν ιστορία, δεν ασχολούνται με την Μάχη της Κρήτης όπως οι παλαιότεροι. Ευτυχώς έχουμε στα χέρια μας την τεχνολογία που μας δίνει την δυνατότητα να καταγραφούν τα πάντα. Τιμούμε όπως πρέπει και όπως νιώθουμε τους ήρωες του τόπου μας»

One thought on “Λευτέρης Λαμπράκης: Η έκθεση στην Πύλη Σαμπιονάρα και τα δύο νέα βιβλία για την Μάχη της Κρήτης

  1. Όντως,μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση.
    Απείρως καλύτερη από αυτήν στο Κ.Α.Μ. η οποία αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στους Βρετανούς συμμάχους(;),λες και την επιμελήθηκαν Βρετανοί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook