«Λευκός καπνός» για το Brexit – «Έχουμε συμφωνία»

λευκός-καπνός-για-το-brexit-έχουμε-συμ-938698

Λύση στο πολύχρονο αδιέξοδο του Brexit φαίνεται να δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε σήμερα

Tο κείμενο της συμφωνίας, μάλιστα, αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν στο Twitter.

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.

«Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο» επιβεβαίωσε, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο. Τώρα το Κοινοβούλιο πρέπει να τελειώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης την θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου» γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Το DUP διατηρεί αμετάβλητη την θέση του για την συμφωνία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας» ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

«Ανηφόρα» για την λίρα μετά τη Συμφωνία

Οι φοβισμένες αγορές αντέδρασαν θετικά στα νέα και έτσι, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, η βρετανική λίρα σημείωσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευών στη Βρετανία, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών στη χώρα.

Αντιδράσεις από τον Τζέρεμι Κόρμπιν – «Χειρότερη από τη Συμφωνία της Μέι»

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook