Κύμα αντιεμβολιαστών «φρενάρει» και την Ευρώπη – Τι συμβαίνει σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

κύμα-αντιεμβολιαστών-φρενάρει-και-1247939

Σε έναν αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού επιδίδονται οι χώρες στην Ευρώπη προκειμένου να προλάβουν τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, που κερδίζει έδαφος διαρκώς, ώστε να μη γεμίσουν και πάλι οι πτέρυγες των νοσοκομείων με βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Η αίσθηση του κατεπείγοντος στην Ευρώπη συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών και την καλοκαιρία, που δίνει φτερά στις μαζικές συναθροίσεις, με ελλιπή ή και καθόλου προστατευτικά μέτρα, ειδικά μεταξύ των νέων, με κυβερνήσεις να προσφέρουν διάφορα κίνητρα και να επικαλούνται την αίσθηση πατριωτισμού των πολιτών, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» σε κράτη με ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 30 χώρες στη Γηραιά Ήπειρο και εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα αφορά στο 90% των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει με πολύ ταχύ ρυθμό η εμβολιαστική εκστρατεία», προειδοποίησε το ECDC.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η προειδοποίηση από τον ΠΟΥ και την επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του για την Covid-19.

Η Μαρία φον Κέρκοβε τόνισε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή αυξάνει «εκθετικά» τις μολύνσεις, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται σημαντικά σε χώρες όπως η Βρετανία -τετραπλάσια επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Γερμανία: Εισηγήσεις για πρόστιμα σε αυτούς που δεν πάνε στα ραντεβού για τα εμβόλια

Στη Γερμανία, πολλοί πολιτικοί ατενίζουν με ανησυχία το άμεσο μέλλον, το προσεχές φθινόπωρο, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, ενώ φουντώνει η κουβέντα για το αν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε άτομα που κλείνουν ραντεβού για εμβόλια και δεν εμφανίζονται.

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, απορρίπτει μια τέτοια προοπτική: «Δεν μπορείς να εκβιάσεις την αλληλεγγύη με ποινές», είπε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland, απαντώντας σε σχετική εισήγηση του ειδικού σε θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, Καρλ Λάουτερμπαχ, αλλά και σε εκείνη του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, που ζήτησε «χρηματικά πρόστιμα που να πονάνε στην τσέπη» για εκείνους που κλείνουν τον δρόμο του εμβολιασμού σε άλλους.

Το 37,9% των Γερμανών έχουν κάνει μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 και 55,6% τουλάχιστον μία δόση. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, απαίτησε η εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) να σκεφθεί πότε θα εισηγηθεί τον εμβολιασμό των νέων (π.χ. μαθητών), καθώς τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων εντοπίζονται στις νεαρές ηλικίες, όπως είπε στην «Bild am Sonntag».

Θορυβημένος με τη διστακτικότητα μερίδας των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο εμφανίζεται και ο κλάδος της οικονομίας.

«Είναι ηθικό καθήκον κάθε πολίτη να κάνει το εμβόλιο. Οι αρνητές των εμβολίων που δεν έχουν λόγους υγείας, συμπεριφέρονται ανεύθυνα», είπε ο πρόεδρος Εξωτερικού Εμπορίου, Άντον Μπέρνερ, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Από την άλλη, οι Πράσινοι απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ζητούν καλύτερη προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με κινητές ομάδες σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, στέκια νέων κ.λπ. και κίνητρα που θα κάμψουν τη διστακτικότητα πολλών.

Γαλλία: Προς υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Tην ώρα που το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας προετοιμάζεται για την κατάθεση του προϋπολογισμού 2022, ο οποίος θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλασιάζονται και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη γαλλική επικράτεια, η οποία συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού εμβολιασμών, σπέρνει τον φόβο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας Covid-19 από τον Σεπτέμβριο.

«Εδώ και μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει έδαφος, ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Στα τέλη Ιουνίου, και το Ινστιτούτο Παστέρ είχε δηλώσει ανησυχία για εμφάνιση του τέταρτου κύματος από το φθινόπωρο, αν οι εμβολιασμοί παρέμεναν στάσιμοι.

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα σήμανε και ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Εδώ και πέντε μέρες, ο ιός δεν μειώνεται, αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται. Αν κρίνουμε από τη Βρετανία, το νέο κύμα πανδημίας μπορεί να είναι εδώ από τα τέλη Ιουλίου», δήλωσε. Ήδη από τις αρχές Ιουλίου ο κ. Βεράν προειδοποίησε για «μια νέα απειλή, η οποία μπορεί να έρθει να καταστρέψει τις διακοπές μας και το καλοκαίρι».

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων προκαλεί κρύο ιδρώτα στα ηγετικά κλιμάκια της γαλλικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι η Γαλλία δεν έφτασε το κατώφλι της συλλογικής ανοσίας. Αυτή τη στιγμή, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους έκαναν μία δόση εμβολίου και μόνο το 1/3 του πληθυσμού έλαβε και τις δύο δόσεις.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Είναι αγώνας δρόμου», δήλωσε ο κ. Βεράν.

Ωστόσο, όσο γρήγορα προχωράει η μετάλλαξη Δέλτα τόσο ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται, ωθώντας την κυβέρνηση να σκεφτεί την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Προς το παρόν, μόνο το 57% των νοσηλευτών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί στη Γαλλία και το 65% στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου έχει εμβολιαστεί το 98%, επειδή το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Ισπανία: Περιορισμοί στα νυχτερινά κέντρα

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στην Ισπανία, κυρίως μεταξύ νεαρών ανεμβολίαστων ατόμων, ηλικίας 12-19 ετών, σε μια περίοδο που η χώρα πασχίζει να προσελκύσει ξένους τουρίστες για να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα στην Ισπανία έφθασαν τα 204 ανά 100.000 και οι Αρχές ελπίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες στην Ισπανία επαναφέρουν σε ισχύ, λίγες εβδομάδες μετά την άρση τους, περιοριστικά μέτρα στη νυχτερινή ζωή.

Φοβούμενοι μήπως η εξάπλωση των κρουσμάτων της λοιμογόνου παραλλαγής γονατίσει τα συστήματα υγείας, αξιωματούχοι Υγείας σε αρκετές περιοχές της χώρας προσπαθούν, παράλληλα, να προσεγγίσουν άτομα κάτω των 30 και να τα πείσουν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία είχε εστιάσει μέχρι τώρα κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες και πιο ευάλωτες ομάδες.

Βρετανία: Ο Τζόνσον κωφεύει στις εκκλήσεις των ειδικών για παράταση κάποιων μέτρων

Παρά τις δυσοίωνες εξελίξεις στη Βρετανία, με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των επιστημόνων για διατήρηση κάποιων μέτρων, προκειμένου να μη μετατραπεί η χώρα σε «φυτώριο» μελλοντικών μεταλλάξεων, ανακοίνωσε χθες ότι στην Αγγλία θα αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις 19 Ιουλίου -«Ημέρα Ελευθερίας», όπως τη χαρακτήρισε-, σε ένα τεστ για το αν το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμών προσφέρει επαρκή προστασία από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να σημάνει τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Οπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’ οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook