Κρήτη | Θετικός στον κορονοϊό αντιεμβολιαστής ιερέας – Αντιδρούσε στα μέτρα κατά του ιού

κρήτη-θετικός-στον-κορονοϊό-αντιεμβο-1324723

Σε απολύμανση του ναού του Αγίου Ελευθερίου στη Θέρισο Ηρακλείου προχώρησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ύστερα από τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι ο εφημέριος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την κυριακάτικη λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται, ο ιερέας ενημέρωσε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου την Αρχιεπισκοπή Κρήτης ότι βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς εκείνη την ημέρα δεν ένιωθε καλά.

Είναι γνωστό από ασφαλείς πηγές ότι πρόκειται για κληρικό ο οποίος δεν είχε προφανώς ως τώρα πειστεί να εμβολιαστεί. Το γεγονός ότι ήταν θετικός γνωστοποιήθηκε από τον ίδιο την Κυριακή το μεσημέρι προς την Αρχιεπισκοπή. Μάλιστα, οι πηγές αναφέρουν ότι το αμέσως προηγούμενο τεστ, rapid όπως υποχρεώνει ο νόμος των δημοσίων υπαλλήλων και για τους ανεμβολίαστους ιερείς, είχε δηλωθεί στις 2 ή 3 Δεκεμβρίου και κατά πληροφορίες φαίνεται ως αρνητικό στην ειδική πλατφόρμα.

Είναι γνωστό ότι οι ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως εκείνος, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα και να δηλώνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή το αποτέλεσμα, για να μπορούν να ιερουργούν με ασφάλεια. Το τελευταίο υποχρεωτικό rapid test του ιερέα, όπως δηλώθηκε στο σύστημα, φαίνεται αρνητικό κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Ωστόσο, από τις 2 ή 3 Δεκέμβρη που δηλώθηκε το τεστ μεσολάβησαν δύο ημέρες ως τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, την οποία φέρεται να τέλεσε ο συγκεκριμένος εφημέριος κανονικά. Μερικές ώρες αργότερα – εδώ υπάρχει κενό πότε υποβλήθηκε σε δεύτερο τεστ και τι είδους τεστ την Κυριακή – ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ότι νοσεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, είχε εμφανίσει συμπτώματα και ενδεχομένως προχώρησε σε άλλο τεστ. Όμως είναι μια εικασία για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Ωστόσο το συμπέρασμα ότι φέρεται να τελέστηκε κανονικά η Λειτουργία το πρωί της Κυριακής πηγάζει από το γεγονός ότι η ενημέρωση προς την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε από τον ίδιο τον νοσούντα ιερέα την Κυριακή το μεσημέρι.

Ιχνηλάτηση

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση για την ιχνηλάτηση, ενώ τέθηκε σε απομόνωση (καραντίνα), όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ζήτησε την απολύμανση του ναού, που πραγματοποιήθηκε αμέσως τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο ιερέας ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή, παράλληλα με την ενημέρωση που παρείχε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, να διατεθούν και ιερείς από την εφεδρεία της Αρχιεπισκοπής και από άλλες ενορίες προκειμένου να γίνει η αντικατάστασή του χωρίς να διαταραχθεί το ημερήσιο πρόγραμμα του ναού και οι θείες λειτουργίες που έχουν προγραμματιστεί για τις ημέρες που θα χρειαστεί να αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Αυτό και έπραξε, κατά τις πληροφορίες, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, διαθέτοντας το προσωπικό που απαιτείται ώστε μετά την απολύμανση του ναού να συνεχιστεί το πρόγραμμα των λειτουργιών.

Σύγχυση

Την ίδια στιγμή, επικρατεί σύγχυση γύρω από τις πληροφορίες αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που είναι θετικά από τον περίγυρο και τους συνεργάτες του ιερέα στον ναό, όπως επίσης επικρατούσε σύγχυση μέχρι χθες το βράδυ αν ο ίδιος βρισκόταν σε αυτοαπομόνωση (καραντίνα) σε ιδιωτικό χώρο ή είχε δεχτεί βοήθεια σε νοσοκομείο της πόλης.

Για τα ενδεχόμενα αυτά δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τις πηγές, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο, δηλαδή αν υπήρχαν κι άλλα κρούσματα από τον ναό ή αν ο ιερέας νοσηλεύεται, τουλάχιστον από τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.

Αντιδρούσε στα μέτρα κατά της COVID ο εφημέριος

Υπενθυμίζεται ότι η ενορία του Αγίου Ελευθερίου είναι μια από τις μεγαλύτερες ενορίες του Ηρακλείου, ίσως η μεγαλύτερη, την οποία ο ίδιος ιερέας είχε κρατήσει κλειστή μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ενώ είχε θυροκολλήσει και σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, τότε το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στα μέσα εθνικής εμβέλειας και είχε ο ίδιος φιλοξενηθεί τηλεοπτικά και είχε παραθέσει τις απόψεις του.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που υπογραφόταν «εκ της Ενορίας» στις 15/5/2020, ανέφερε τα εξής: «Αδελφοί και φίλοι, Χριστός Ανέστη! Επειδή, δυστυχώς, τα δυσσεβή και ανίερα και παμβέβηλα μέτρα του Αντιχρίστου εις βάρος της Θείας Λατρείας εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, η Ενορία μας θα παραμείνει συνεπής στη θέση της περί “Πνευματικού επιτιμίου”, και έτσι δε θα έχει Θεία Λειτουργία ανοικτή στους πιστούς.

Δε θα επιτρέψουμε, δηλαδή, να αλλοιωθεί ο μυστικός και μυσταγωγικός χαρακτήρας της θείας λατρείας με τραγελαφικά γεγονότα. Αντιλαμβανόμεθα τη δυσκολία σας και είμεθα δίπλα σας. Είμεθα, όμως, μαζί σας ορθόδοξα-πνευματικά. Διανύσαμε ήδη, με τη Χάρη του Θεού, επιτυχώς το μεγαλύτερο διάστημα του σκληρού “άνυδρου” δρόμου προς την ημέρα της Ελευθερίας.

Θα επιμείνουμε, λοιπόν, για να επιτρέψουμε στον Κύριο της Δόξης να κάνει, όπως γνωρίζει, τη δική του ανατροπή. Να δείξει-διδάξει, δηλαδή, σε όλους τι θα πει Ανάσταση. Και τούτο, όχι βεβαίως ως οι δυνάστες εγωιστικά, αλλά σωτηριολογικά, αφού ατυχώς και για τους χριστιανούς, μάλιστα εν “εσχάτοις καιροίς” και για τους ορθόδοξους, κατάντησε να είναι μείζον η επιβίωση και όχι η αθανασία, το εφήμερο και όχι το αιώνιο. Με πίστη, λοιπόν, και προσμονή για τον Ερχόμενο, συνεχίζουμε».

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook