Κρήτη | Πότε πληρώνεται η Ενιαία Ενίσχυση για τους αγρότες

κρήτη-πότε-πληρώνεται-η-ενιαία-ενίσχυ-782858

Ακόμη και αύριο ίσως γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου της Ενιαίας Ενίσχυσης και του «πρασινίσματος» των δικαιούχων αγροτών, καθώς η διαδικασία εξελίσσεται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο από την πλευρά των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάτι που επισημαίνει και το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr λοιπόν, η συγκεκριμένη πληρωμή πιθανόν να γίνει αύριο Παρασκευή, με καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκέμβρη, αν και η τελική χρονική προθεσμία που έχει δοθεί από τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη είναι η 19η Δεκεμβρίου.

Βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, που γίνονται πάντως με ταχύτατο ρυθμό. Ενώ σημειώνεται ότι πρώτοι θα δουν χρήματα οι αγρότες που έχουν λογαριασμό στην Πειραιώς και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι.

Αύριο εξάλλου θα γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου 10% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ με τον αριθμό των δικαιούχων να ξεπερνά τις 60.000 και το ποσό να φτάνει τα 17 εκ. ευρώ. Επίσης θα καταβληθεί και το Εθνικό Απόθεμα, με το ποσό να προσδιορίζεται στα 10 με 11 εκ. ευρώ, αν και υπάρχουν σενάρια για ακόμη μεγαλύτερο ποσό.

Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν ακόμη 4,5 εκατ. ευρώ, με τα 3 εκατ. ευρώ να αφορούν πληρωμές για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και 1,5 εκατ. ευρώ σε ζωικό κεφάλαιο.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης ως την άλλη Παρασκευή θα έχει καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση (χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσο θα είναι αυτό το ποσοστό. Συνήθως δίδεται το 70%), αλλά και το πακέτο μέσω του Προγράμματος Deminimis για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους.

Συμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 21 Δεκέμβρη, κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες θα μπορέσουν να κάνουν καλές γιορτές, έχοντας λάβει μια σημαντική οικονομική ενίσχυση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2018. Ο τοπικός ΕΛΓΑ έχει σχεδόν ολοκληρώσει όλα τα πορίσματα και αν όλα πανε καλά και φυσικά αν υπαρχουν τα κονδύλια, οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook