Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Natura 2000 – Ποιες προτάσεις κατέθεσαν

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου κτηνοτρόφοι και φορείς του Ψηλορείτη, μετά από πρωτοβουλία του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη ενημερώθηκαν σχετικά με τις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura 2000 του Ψηλορείτη, που θα είναι απ’ ότι φαίνεται το εφαλτήριο-οδηγός  και για τις υπόλοιπες περιοχές Νatura του Νησιού μας.

Με δεδομένο την πάγια θέση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, ενάντια στην Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υπό όρους οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές και αφού άκουσαν τις προτάσεις και τις επεξηγήσεις των μελετητών, η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης δηλώνει τα ακόλουθα:

1. Οι σύλλογοι των Κτηνοτρόφων της Κρήτης δεν ενημερώθηκαν επίσημα πιο πριν, για τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν. Ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση είναι πολύ μικρός και χρειάζεται να παραταθεί ώστε να κατατεθούν αναλυτικές προτάσεις.

2. Στον Ψηλορείτη αλλά και σε όλη την Κρήτη παράγουμε ποιοτικά προϊόντα ζωικής παραγωγής και κατά συνέπεια θα πρέπει μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, να διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, να μην επηρεαστεί η παραγώμενη ποσότητα, αλλά πολύ περισσότερο η ποιότητα των προϊόντων μας.

3. Εμμένουμε στην πάγια θέση μας, να μην τοποθετηθούν ΑΠΕ στις
περιοχές Natura 2000 του Ψηλορείτη και όλης της Κρήτης. Δεν είναι δυνατόν να λες οτι εκπονείς μελέτη προστασίας των περιοχών Natoura και στη μελέτη αυτή να αναφέρεις οτι η ανάπτυξη Α.Π.Ε. θεωρείται δεδομένη, τη στιγμή που πέρα από την αλλοίωση της αισθητικής του φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν οτι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές και μόνο όπως φαίνεται  δράσεις εγκατάστασης ΑΠΕ επιβαρύνουν την πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπου εγκαθίστανται.

4. Η οικιστική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα να μην απαγορεύεται
στις περιοχές αυτές, αλλά απαράβατος όρος, αυτό να συμβαίνει με τη σύμφωνη
γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του εκάστοτε Δήμου και στη λογική πάντα, ότι τα οφέλη θα πηγαίνουν είτε στους κατοίκους της περιοχής είτε στην τοπική
αυτοδιοίκηση και όχι να υποστηρίζονται μεγάλες και ξένες εταιρίες που επωφελούνται απ’ τον τόπο μας χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία.

5. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση για τις προτάσεις σχετικά με
την εκ περιτροπής βόσκηση και τον τρόπο εφαρμογής της στον Ψηλορείτη.

Καλούμε την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης, τα αιρετό αυτοδιοικητικά όργανα που μας εκπροσωπούν, να συνταχθούν με τις προτάσεις μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι στηρίζουν πραγματικά, την προστασία των ευαίσθητων περιοχών Νatoura της Κρήτης και των ανθρώπων-φρουρών των περιοχών αυτών, που η
επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ