Κρήτη | Ο δάκος «απειλεί» το ελαιόλαδο – Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται ζημιές

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί δάκου και γίνεται κάθε προσπάθεια να μην επηρεαστεί η φετινή παραγωγή ενώ πολύτιμες είναι και οι συμβουλές που δόθηκαν στους παραγωγούς για να μην βρεθούν προ απροόπτου

  • Ζημιές εντοπίζονται σε Βιάννο, Ίνι και βόρειες περιοχές του Ηρακλείου
  • Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης
  • Συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί σε όλη την Κρήτη

Απειλή για την πολλά υποσχόμενη φετινής παραγωγή και την βεντέμα που αναμένεται αποτελεί ο δάκος. Σύμφωνα με Σύνδεσμο Ελαιουργών νομού Ηρακλείου ήδη σε κάποιες περιοχές της Κρήτης έχει καταγραφεί ζημιά και οι παραγωγοί αγωνιούν για τις ελιές τους.

Ειδικότερα, ζημιές καταγράφονται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ευάγγελο Πρωτογεράκη κυρίως στον Βιάννο, στο Ίνι και στις βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου, και όχι τόσο στην Μεσαρά.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκεται και η Περιφέρεια Κρήτης καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί δάκου. Το πρόγραμμα καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά σε όλο το νησί, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές, εάν ο δάκος δεν σταθεί εμπόδιο.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, o αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα ζητά όμως να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και οι παραγωγοί, να ακολουθούν τις συμβουλές που τους δίνονται και να μην το παρακάνουν με το πότισμα, ενώ παράλληλα αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δράση του δάκου ώστε να μην αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τη σοδειά, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους συνεταιρισμούς και τις κοινωφελείς και αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων που υλοποιούν το μεγάλο μέρος της δακοκτονίας στα Χανιά – παρότι οι αριθμοί του δάκου παρουσιάζονται αυξημένοι – ακόμη δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή και οι όποιες προσβολές εντοπίζονται τοπικά και κατά περιοχές.

Στα παραλιακά της Κισσάμου, σύμφωνα με τον “Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας” που υλοποιεί τη δακοκτονία στους Δήμους Κισσάμου και Χανίων, ο τρίτος ψεκασμός θα ξεκινήσει στις 15-16 Αυγούστου. Από τις 16-19 Αυγούστου οι ψεκασμοί θα προχωρήσουν και προς τους ελαιώνες της ενδοχώρας. Έξαρση του δάκου παρατηρείται σε περιοχές που επικρατεί μεγάλη υγρασία, οι αριθμοί του παρουσιάζονται αυξημένοι, αλλά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Πλατανιά, που έχει και το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδένδρων στον Νομό, η “Κοινωφελής Επιχείρηση” του Δήμου που έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της δακοκτονίας θα ξεκινήσει τον τρίτο ψεκασμό από τις 20 Αυγούστου. Οι αριθμοί του εντόμου παρουσιάζουν αύξηση ανάλογα την περιοχή, ενώ και εκεί διαπιστώνονται προσβολές αλλά σε μικρό ακόμη επίπεδο.

Σημειώνεται πως υπάρχουν εργολάβοι και γεωπόνοι που συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν από μόνοι τους σε ενισχυτικούς δολωματικούς ψεκασμούς, προκειμένου να βοηθήσουν από την πλευρά τους στην αντιμετώπιση του εντόμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ενισχυμένο εμβόλιο
Επόμενο άρθροΧανιά | «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022» – Το πρόγραμμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ