Κρήτη | Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για μεγάλη φωτιά – Δυνατοί άνεμοι την ενισχύουν

Μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία στην Κάλυβο Μυλοποτάμου.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει 4 οχήματα με 10 άνδρες σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη φωτιά, την ώρα που πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.

Επί τόπου βρίσκεται τόσο ο Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λαγουδάκης, όσο και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση σε νερό για ανεφοδιασμό των οχημάτων, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με την μεταφορά επί τόπου και οχήματος από το Ρέθυμνο με χωρητικότητα 10 τόνων νερού.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σήμερα Τρίτη, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) ο Δείκτης Επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Υπενθυμίζονται, η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00 έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:

– το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

– η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

– η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

– το κάπνισμα μελισσών,

– η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,

– η στάθμευση πάνω από ξηρά χόρτα

– η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Θα πρέπει οι πληροφορίες που θα δώσουν, να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

Πηγή: rethemnosnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ