Κρήτη | Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στην Μενδώνη για μαζικές μόνιμες προσλήψεις αρχαιοφυλάκων

κρήτη-ερώτηση-βουλευτών-του-κκε-στην-μ-1544236

Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ και της Κρήτης, σχετικά με την άμεση πρόσληψη αρχαιοφυλάκων σε μόνιμες θέσεις, προκειμένου να προστατεύονται συνεχώς οι αρχαιολογικοί χώροι.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ προς την Υπουργό:

«Η κατάσταση με την φύλαξη και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Η χρόνια πολιτική όλων των κυβερνήσεων της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το καθεστώς εργασίας με έκτακτο και μη μόνιμο προσωπικό, καθώς το ΥΠΠΟΑ αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο και με πρόφαση ότι χρειάζεται τους αρχαιοφύλακες κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, καλύπτει τις ανάγκες του με αρχαιοφύλακες που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρατώντας χιλιάδες έμπειρους, ειδικευμένους πτυχιούχους και πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά πρόσληψης “security” με συμβάσεις στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με διπλάσιο κόστος σε σχέση με τις προσλήψεις πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για τη μετατροπής των πέντε μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, τα οποία αποσπώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αποκτούν αυτοτελή διοικητική και οικονομική διαχείριση. Η απόφαση αυτή αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές προσλήψεις, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, αρχαιοφυλάκων, που θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών της φύλαξης και της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, όπως και για την συνολική αντιμετώπιση της γιγαντωμένης υποστελέχωσης του ΥΠΠΟΑ

– Να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και να αναδειχθεί ο ανθρωπιστικός και παιδαγωγικός χαρακτήρας του πολιτισμού.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook