Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες των Χανίων: Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη σοδιά της ελιάς

κραυγή-αγωνίας-από-τους-αγρότες-των-χα-935270

Την αγωνία για τους κινδύνους για σοδειά της ελιάς, καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, εκφράζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, με αφορμή τον πολλαπλασιασμό του δάκου τον περασμένο μήνα και τα πρώτα σημάδια της ζημιάς που έχει προκαλέσει.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση

Τεράστιους κινδύνους για τη σοδειά της ελιάς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου διαφαίνονται και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι η αντιμετώπιση του δάκου θα γίνει χωρίς προβλήματα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μετρά για να μην ζήσουμε καταστάσεις προηγουμένων χρονών.

Ήδη από τον περασμένο μηνά ο πληθυσμός του εντόμου έχει πολλαπλασιαστεί και η δραστηριότητα του (εναποθέσεις) έχουν κάνει τα πρώτα σημάδια της ζημίας που προκαλείται να είναι ορατά.

Αντιμετώπιση της κατάστασης δεν βλέπουμε λόγω έλλειψης φαρμάκων…! αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής να προβούν σε καλύψεις καταπολεμήσεις με εντομοκτόνα ανεβάζοντας το κόστος.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία χρόνια η κοροϊδία από από αυτούς πού έχουν την ευθύνη (Κεντρικό κράτος και περιφέρεια). Όποιες αλλαγές και να γίνονται σε πρόσωπα, συνδυασμούς, κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση η κατάσταση αυτή συνεχίζεται.

Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Μονή διέξοδος είναι το δυνάμωμα των συλλόγων πού απαρτίζουν την ομοσπονδία και η δημιουργία καινούριων για να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε.

Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Γ. Να γίνουν άμεσα όσοι δολωματικοί ψεκασμοί απαιτούνται για να διασωθεί η φετινή χρόνια.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες των Χανίων: Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη σοδιά της ελιάς

  1. Ας καταργήσουν τουλάχιστον την κράτηση για δακοκτονια από το λάδι αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη σωστή καταπολέμηση του δακου.

  2. δυστυχώς διαβάζουμε μια ανακοίνωση η οποία ειναι γραμμένη απο δολοφόνους..
    κύριοι αμετε να μαζέψετε τις ελιές και αφήστε τα ψεκασματα και τα δηλητήρια δεν ειναι λυση για τον δακο ουτε για την περιοχή ουτε πολυ περρισοτερο για λαδι.
    οι ελιες ειναι απο μερες έτοιμες για συλλογή και μαλιστα σε δεντρα ανω των 80 ετων ειναι και σε υψηλα ποσοστα πολυφαι όλων ,πραγμα το οποιο εκτοξεύει την τιμη του ελαιολάδου και την ποιότητα του.
    πιεστε να ανοίξουν τα ελαιουργεία και να αρχίσουμε να πουλαμε ενα προιον αντάξιο της Κρήτης. τα ψεκασματα το μονο που προσφέρουν ειναι καρκίνος και κερδη σε λιγους εμπορους «γεωπονους»

  3. Συμφωνώ με το 3ζ, ας σταματήσουν το νταβαντζιλικι με την δακοκτονία να μπορούν οι αγρότες να ψεκάζουν όταν πρέπει και με ότι πρέπει και οχι να αναγκάζονται να πληρώνουν και δκοκτονία και στην συνεχεία να ψεκάζουν οι ίδιοι. Δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι, οσο για τα δηλητήρια και τους καρκίνους αν κάνεις τον σωστό ψεκασμό με την σωστή δόση και ατομική προφύλαξη, μαζέψεις τις ελιές όταν ορίζουν οι οδηγίες του φάρμακου δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει αν δεν χρησιμοποιεις επωνυμα φυτοφάρμακα και χρησιμοποιεις πχ made in India η βάζεις δόσεις ικανές να σκοτώσουν ελέφαντα και όχι δάκο και γενικά δεν ψάχνεσαι κυρίως διαβάζοντας και δευτερευοντως ακούοντας τους γεωπόνους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook