Κορονοϊός: Τι ισχύει με τους καπνιστές – Ποια νοσήματα αυξάνουν τους κινδύνους

κορονοϊός-τι-ισχύει-με-τους-καπνιστές-1019491

Την ώρα που ο κορονοϊός κάνει την επέλασή του στην Ελλάδα, αρκετοί επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ομως, υπάρχουν και αρκετοί που θέλουν να μάθουν τι ισχύει με τις ευπαθείς ομάδες και τους καπνιστές και πώς αυτές οι ομάδες μπορούν να προστατευθούν.

Ποιοι εκδηλώνουν σοβαρή νόσο

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνότερα αναφέρουν σοβαρή νόσο είναι:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,
  • Οι άνδρες,
  • Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά ανήκουν υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνος. Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.

Ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο

Πιο αναλυτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο δίνει η ανάλυση 155 θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία. Είναι η δεύτερη ανάλυση που δίνεται στην δημοσιότητα. Η πρώτη δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 και αφορούσε 105 ασθενείς που κατέληξαν. Η Ιταλία είναι η χώρα εκτός Κίνας με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή ανάλυση, η θνησιμότητα είναι υψηλότερη μετά τα 80 έτη. Ειδικότερα, ανά ηλικία είναι:

  • 14,3% στις ηλικίες άνω των 90 ετών,
  • 8,2% στις ηλικίες 80-89 ετών,
  • 4% στις ηλικίες 70-79 ετών,
  • 1,4% στις ηλικίες 60-69 ετών,
  • 0,1% στις ηλικίες 50-59 ετών.

Στη συγκεκριμένη ομάδα των 155 θυμάτων του, ο κορονοϊός δεν κόστισε ζωές ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Πόσα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα

Στην Ιταλία όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαν οι ηλικιωμένοι που μόλυνε ο κορονοϊός, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους. Έτσι, από τους 155 ασθενείς που κατέληξαν:

  • Οι 21 (το 15,5% του συνόλου) είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο νόσημα.
  • Οι 25 (το 18,5%) είχαν δύο υποκείμενα νοσήματα.
  • Οι 70 (το 60,3%) είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.
  • Για τους υπόλοιπους 19, το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας, που πραγματοποίησε την ανάλυση, δεν γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό.

Η υπέρταση και η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα στη νέα ανάλυση. Η προγενέστερη ανάλυση των Ιταλών είχε δείξει ότι τα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα ήταν:

  • Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων).
  • Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των θυμάτων).
  • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8% των ατόμων που κατέληξαν).
  • Επιπλέον, τα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και στα νεότερα ηλικιακά άτομα (εν προκειμένω, τους μεσήλικες).

Κορονοϊός και κάπνισμα – Τι ισχύει

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί. Αυτός είναι το κάπνισμα. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες, σε μία από τις καθιερωμένες πλέον καθημερινές ενημερώσεις, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κορονοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Και πρόσθεσε: «Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κορονοϊός».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook