Κορονοϊός: Τα ύπουλα συμπτώματα – Πώς συνδέονται με τη νόσο η ανοσμία, η δυσγευσία και η διάρροια

κορονοϊός-τα-ύπουλα-συμπτώματα-πώς-σ-1018520

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα, το 80-85% των ανθρώπων που θα προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 αναμένεται να εκδηλώσουν ήπια νόσηση. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι μεταδοτικοί. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι κάθε ασθενής-φορέας του ιού κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα και με βάση τα έως τώρα κλινικά δεδομένα, η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα.

Η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό – όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις – μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και ξηρό βήχα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι ασθενείς εκδηλώνουν δύσπνοια και πνευμονία.

Υπάρχουν όμως και πρόσφατες αναφορές που συσχετίζουν και άλλα συμπτώματα με τη νόσο COVID-19. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πρόκειται για την άτυπη συμπτωματολογία όπου «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση». Εξήγησε ακόμα ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία κάνουν την εμφάνιση τους όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19. Ενώ και ο διάσημος μπασκετμπολίστας του NBA, Ρούντι Γκόπερτ, μέσω του Twitter αναρωτήθηκε αν και άλλοι ασθενείς έχουν ανοσμία, όπως ο ίδιος επί τέσσερις συνεχείς ημέρες.

Ανοσμία, δυσγευσία και διάρροια

Γιατροί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρουν έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών με ανοσμία, την απότομη δηλαδή απώλεια της όσφρησης, ως σημάδι νόσησης από τον νέο κορονοϊό. Και αυτό εμφανίζεται ως σύμπτωμα σε άτομα που κατά τα άλλα εμφανίζονται να είναι καλά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δοθεί σύσταση στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ανθρώπους με αιφνίδια απώλεια όσφρησης ή και διαταραχή της γεύσης να αυτο-περιορίζονται στο σπίτι ακόμα και εν τη απουσία άλλων συμπτωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι κορονοϊοί έχουν σχετιστεί με την ανοσμία, σε ποσοστό έως και 15% των κρουσμάτων.

Στην περίπτωση του Covid-19 υπάρχουν αναφορές Ιταλών γιατρών για συναδέλφους τους που εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής ότι έχουν υψηλή συχνότητα απώλειας όσφρησης. Επίσης στη Γαλλία έχει καταγραφεί κύμα περιπτώσεων ανοσμίας, που σύμφωνα με τον ομόλογο του κ. Τσιόδρα, Ζερομ Σαλομον, παραμένει σχετικά σπάνιο σύμπτωμα αλλά παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς με ήπια συμπτώματα του φονικού ιού. Την περασμένη Κυριακή, στις ΗΠΑ η Αμερικανική ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογιας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, υπογράμμισε τη σημασία των διαρκώς αυξανόμενων στοιχείων για ανοσμία και δυσγευσία (δηλαδή διαταραχή της γεύσης) ως «σημαντικά συμπτώματα» του νέου κορoνοϊού.

Στη Γερμανία, ο Ιολόγος Hendrik Streeck από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, επισκεπτόμενος περίπου 1.000 άτομα που είχαν τεθεί σε καραντίνα τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των θετικών ατόμων στον Covid-19 είχαν αναφέρει απώλεια οσμής και γεύσης τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, πολυκεντρική κινεζική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, βάζει στο πεδίο των άτυπων συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, αυτή τη φορά και αυτά του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Ιατρική Αντιμετώπιση της νόσου στην πόλη της Ουχάν, από τους 204 ασθενείς σχεδόν οι μισοί (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα νόσησης από COVID-19.

Οι ασθενείς που δεν εμφάνιζαν γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν μάλιστα πιο πιθανό να θεραπευτούν και να λάβουν εξιτήριο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι σε 7 περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, στους ασθενείς με συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα είχε μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, συγκριτικά με εκείνους που είχαν αναπνευστικά συμπτώματα.

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook