Κορoνοϊός: Στη μαύρη αγορά τα εμβόλια – Τι αποκαλύπτει έρευνα του BBC

κορoνοϊός-στη-μαύρη-αγορά-τα-εμβόλια-1198157

Στη μαύρη αγορά διαφημίζεται η διάθεση εμβολίων αλλά και πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να επιλύσει τον μεγάλο γρίφο των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα σε όλες τις χώρες, αποκαλύπτεται μια σκοτεινή πλευρά του ζητήματος που ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα προγράμματα εμβολιασμών.

Η γκάμα των τιμών για τις δόσεις εμβολίων των εταιριών AstraZeneca, Sputnik, της κινεζικής Sinopharm και της Johnson & Johnson, που διαφημίζονται στη μαύρη αγορά, κυμαίνονται από 500 έως 750 δολάρια ή ακόμη και 1.000 δολάρια. Επίσης, τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών διατίθενται αντί 150 δολαρίων. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα του BBC, που προσθέτει ότι είναι άγνωστο αν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που πωλούνται με αυτόν τον τρόπο στο «σκοτεινό Διαδίκτυο» είναι πραγματικά ή εμπεριέχουν… απλό νεράκι.

Στο σκοτεινό Διαδίκτυο (darknet ή dark web) υπάρχει πρόσβαση μέσω ειδικών εφαρμογών. Οι ερευνητές της εταιρίας Check Point που κυνηγούν τη διαδικτυακή μαύρη αγορά έχουν εντοπίσει τέτοιες εφαρμογές, αλλά και πολλές σχετικές διαφημίσεις (πάνω από 1.200) από τον Ιανουάριο. Οι πωλητές αυτών των αγνώστου προσελεύσεως εμβολίων κατά της Covid προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Η αγοραπωλησία γίνεται μέσω μηνυμάτων από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές προς τους πωλητές. Ακόμη και αρνητικά τεστ πωλούνται με αυτόν τον τρόπο. «Αγοράστε δύο αρνητικά Covid τεστ και πάρτε ένα τρίτο δωρεάν!», λέει μια σχετική διαφήμιση. Εκτός από τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, τώρα διαφημίζονται και πιστοποιητικά εμβολιασμού. Επειδή πολλές μεγάλες εταιρίες τουρισμού ετοιμάζονται να καθιερώσουν για τους πελάτες αυτά τα πιστοποιητικά ή σε κάποιες χώρες οι χώροι εστίασης τα εξετάζουν ως πιθανή επιλογή προκειμένου να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, άρχισαν να διαφημίζονται στο «σκοτεινό Διαδίκτυο» και σχετικά έγγραφα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδια για το «πράσινο πιστοποιητικό» που θα αποδεικνύουν ότι ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid.

Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η «δραστηριοποίηση « των σκοτεινών κύκλων του Διαδικτύου ήταν αναπόφευκτη, ειδικά στα ψεύτικα πιστοποιητικά για διαγνωστικά τεστ ή και εμβολιασμών. Πολύς κόσμος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει κουραστεί από τα συνεχή απαγορευτικά μέτρα και τους αυστηρούς όρους της καραντίνας και ενδέχεται να αναζητήσει έναν τρόπο διαφυγής, ακόμη και μέσω της μαύρης διαδικτυακής αγοράς.

Η «άνθηση» της μαύρης αγοράς στο χώρο των εμβολίων ήταν επίσης αναπόφευκτη λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ε.Ε. και μεγάλων εταιριών – κυρίως της βρετανοσουηδικής AstraZeneca για την αθέτηση των υποχρεώσεων της στις παραδόσεις των εμβολίων που είχαν προσυμφωνηθεί. Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση από όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς στην ηγεσία των Βρυξελλών επιρρίπτονται ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Στην Ευρώπη έχουν παραδοθεί 88 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων 62 εκατομμύρια έχουν ήδη χορηγηθεί. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου 18,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν εξαπέλυσε χθες κατηγορίες εναντίον της Βρετανίας, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας για «πολιτικά παιχνίδια που παίζουν με τα εμβόλια».

Ο Λε Ντριάν μίλησε για βρετανικό εκβιασμό στις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη χορήγηση των δεύτερων δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Επίσης είπε ότι «η Κίνα και η Ρωσία ασκούν πολιτική επιρροής πριν ακόμη εμβολιάσουν τον δικό τους πληθυσμό».

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook