Κορονοϊός: Πότε θα πληρωθεί το επίδομα 800 ευρώ – Τι θα γίνει με το Δώρο Χριστουγένων

κορονοϊός-πότε-θα-πληρωθεί-το-επίδομα-8-959976

Επίδομα 800 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι που μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον μήνα Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή στα τέλη του μήνα ίσως, ενώ εντός Δεκεμβρίου -πιθανότατα προς τις γιορτές- αναμένεται να πληρωθούν και τα δικαιούμενα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων Νοεμβρίου στους δικαιούχους.

Το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Παράλληλα υπάρχει καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επιδότηση. Την ίδια ώρα, και για τους επιδοτούμενους ανέργους θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας 400 ευρώ, εφόσον έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ειδικότερα:

– Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

– Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο. Παράλληλα, επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού: οι εργαζόμενοι μέχρι και χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή).

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ, μόνο για το μήνα Νοέμβριο.

Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών:

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook