Κορονοϊός – εμβόλια: Από σήμερα ραντεβού και για τους 12άρηδες – Ποια η διαδικασία για τον εμβολιασμό των παιδιών

κορονοϊός-εμβόλια-από-σήμερα-ραντε-1259130

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού έχουν από σήμερα έφηβοι από 12 ετών και πάνω, μετά το “πράσινο φως” της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για επέκταση της επιχείρησης “Ελευθερία” και σε μικρότερες ηλικίες.

Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού των παιδιών είναι απλή και γίνεται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπως κλείνονται από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και τα ραντεβού των ενηλίκων. Οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί μπορεί να κλείσει το ραντεβού με κωδικούς taxisnet.

Παράλληλα, το ραντεβού μπορεί να προγραμματιστεί στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία. Ο εμβολιασμός και των παιδιών θα γίνεται στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα όπου πρέπει να προσέρχονται συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Οι έφηβοι από 12 έως και 14 ετών ακολουθούν την ομάδα 15 – 17 ετών που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και ήδη έχει εμβολιαστεί το 5%. Μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού, η συμμετοχή των εφήβων του Λυκείου ανέρχεται περίπου στο 7%.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απευθύνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό ειδικά των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν δηλαδή χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Οι ειδικοί μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση όλων των δεδομένων προχώρησαν σε σύσταση για τον εμβολιασμό και των υγιών εφήβων των ίδιων ηλικιών καθώς παρόλο που συνήθως οι ανήλικοι περνούν την Covid-19 ήπια έως και ασυμπτωματικά, υπάρχουν περιπτώσεις απρόβλεπτης εξέλιξης της νόσου.

Δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Επιπλέον, το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Εκτός από την προστασία της υγείας τους, ο εμβολιασμός των παιδιών θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των μολύνσεων σε μεγαλύτερα και ευάλωτα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και στην ομαλή διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία από το Σεπτέμβριο.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι προσπάθειες για τον εμβολιασμό με κάθε τρόπο πολιτών που δεν το έχουν ακόμη πράξει είτε λόγω πρακτικών δυσκολιών είτε γιατί ήταν διστακτικοί εντείνεται. Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωρά το πρόγραμμα των κατάκοιτων. Μέχρι και πριν τέσσερις ημέρες, είχαν καταθέσει 1.390 πολίτες και είχαν ήδη εμβολιαστεί 410 πολίτες. Επιπλέον, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες κινητά συνεργεία εμβολιάζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη συμμετοχή περισσότερων από 5000 πολιτών.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook