Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση – Με ποια εμβόλια θα γίνεται – ποιοι δεν θα το κάνουν

κορονοϊός-ανοίγει-η-πλατφόρμα-των-ραν-1405284

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, 7 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ή 2η αναμνηστική δόση.

Αυτό αφορά τους πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 2η αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την 1η αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Ποιοι 60άρηδες δεν θα κάνουν τέταρτη δόση

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών – ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τόνισε, ότι το όφελος και αυτής της δόσης θα είναι μεγάλο καθώς έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την τρίτη δόση.

  • Όσοι έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Με τι εμβόλιο θα γίνεται η τέταρτη δόση

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η τέταρτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την τρίτη δόση.

Οι αλλαγές για τις άλλες δόσεις των εμβολίων

Όσον αφορά στον αρχικό εμβολιασμό, πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.

Ωστόσο, για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Τα παιδιά 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη λήψη της τρίτης. Τρίτη δόση μπορεί να χορηγείται σε παιδιά ίδιας ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρών νοσημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook