Κοινωνικό μέρισμα το Πάσχα: Γκάζι – φρένο από την κυβέρνηση

κοινωνικό-μέρισμα-το-πάσχα-γκάζι-φρέ-940053

Μέτρα αν και εφόσον και μόνο για τους πλέον ευάλωτους είναι το νέο μήνυμα της κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα, έσπευσε να «παγώσει» πάραυτα τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από μία παρέμβαση του ΥΠΟΚ Χρ. Σταϊκούρα.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε το απότομο «φρένο» στα σενάρια νέων μέτρων στήριξης ήταν η αιφνίδια άνοδος του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, η οποία δυσχεραίνει την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα το 2023 και να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο αναμένουν την 13η αξιολόγηση της Ε.Ε, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο, Τετάρτη, ενώ η τελευταία αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Απριλίου.

Μέχρι τότε, θα πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι αντεπεξήλθε πλήρως –ή σχεδόν πλήρως– στις υποχρεώσεις της, ώστε να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, χωρίς πρόβλημα, τον Αύγουστο.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για οποιαδήποτε παρέμβαση. Αν και εφόσον υπάρξει, το όποιο ποσό προκύψει, θα διατεθεί αποκλειστικά για την στήριξη των πιο ευάλωτων» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μνημονεύουν τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά της πανδημίας καθώς και τις φοροελαφρύνσεις, και την επικείμενη αύξηση του βασικού μισθού. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις κατακόρυφες αυξήσεις σε τρόφιμα, καταναλωτικά αγαθά και κυρίως τους λογαριασμούς «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα, που προκαλούν σοκ σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Τα όποια μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, αν και εφόσον δρομολογηθούν, θα αποφασιστούν στα τέλη Απριλίου, όταν η κυβέρνηση θα καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Κομισιόν.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, όμως, τα μέτρα θα είναι πολύ λελογισμένα, διότι η κυβέρνηση φοβάται ότι θα χρειαστεί να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για πολλούς μήνες. Και οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, οι οποίοι, προς το παρόν αξιοποιούνται, δεν είναι ανεξάντλητοι, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook