Κοινωνικό μέρισμα 2022: Πασχαλινός «μποναμάς» στις ευάλωτες ομάδες

κοινωνικό-μέρισμα-2022-πασχαλινός-μπον-1218673

Έκτακτο πασχαλινό επίδομα, μέσω κοινωνικού μερίσματος, κι οι δικαιούχοι.

Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει κουπόνι 100 ευρώ μέσω κοινωνικού μερίσματος το Πάσχα και υποστηρίζεται ότι με αυτό το μέτρο θα στηρίξει ευάλωτα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, δίχως να προκαλέσει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που σήμερα δεν αντέχουν την πολυεπίπεδη ακρίβεια η οποία απειλεί με βαθύτατη φτώχεια και λουκέτα αντιστοίχως. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οι τιμές στην ενέργεια καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, το καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει ολοένα και περισσότερο, καθώς υπερδιπλασιασμός του κόστους παρατηρείται ακόμη και τις λαϊκές αγορές. Ο πασχαλινός «μποναμάς» της κυβέρνησης, εάν δοθεί, θα μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

Οι δικαιούχοι

Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία θα έρθει να καλύψει μέρος του κόστους που κλήθηκαν και θα έχουν κληθεί μέχρι τότε να διαχειριστούν τα νοικοκυριά σε περιβάλλον ακρίβειας.

Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί -εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο- σε κάθε περίπτωση με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναλυτές εκτιμούν πως η καταλληλότερη περίοδος εκδήλωσης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πιθανότατα αυτή του Πάσχα.

Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως βρίσκεται το μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, όταν δόθηκε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το «μέτρημα» των αντοχών του προϋπολογισμού του 2022, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και να κερδίσει παράλληλα το εισιτήριο για την είσοδο στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook